„To bezpráví už je tak výrazné, že jsme s tím něco museli udělat. Řidičům jsme opatření ukazovali. Snažili jsme se je upozornit na to, že dělají nesprávnou věc," zdůvodnil rotestní akci jeden z účastníků.

Rozhodnutí soudu ale znamená, že hlína z dráhy se dál sesouvá i mimo pozemky majitele dráhy, společnosti SVS Delta Racing Team.

Obec kasační stížnost podala jako reakci na rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který zamítl nařízení úřadů, aby majitel terénní úpravy odstranil. „S právníky se dohodneme, jak postupovat dál," reagoval starosta obce Václav Matyáš.

10
hektarů zabírá návoz z bývalé dráhy ve Vážanech nad Litavou. Přitom pozemky majitele mají sedm hektarů. Zbytek zasahuje na cizí.

Nejvyšší soud uvedl, že v nařízení o odstranění úprav nebylo vysvětleno, proč nestačí mírnější opatření. Prý ani nevyplývá, že za sesuv na sousední pozemky může fakt, že navezeného materiálu je víc, než bylo povoleno. „Nebylo přiměřené nařídit odstranění všeho jen proto, že se kraje nacházejí na cizích pozemcích," stojí v rozhodnutí.

Matyáš se ale pozastavuje hlavně nad tím, že soud neřeší reálné nebezpečí. „Materiálu se naváží stále víc, dochází k sesuvu. Pokud to bude pokračovat, budou v ohrožení lidé," varoval. Nedaleko se totiž nachází suchý poldr, jenž po zaplnění hlínou neochrání obec před povodněmi.

Zamítnutím kasační stížnosti se pak také ruší předběžné opatření, které Nejvyšší správní soud vydal 1. února. Podle něj měl spolek zastavit navážení jakéhokoliv materiálu na pozemky, což nedodržel. A jak dodal starosta Matyáš, řidiči nákladních aut u sebe měli prohlášení vlastníka pozemku podepsané jeho advokátní kanceláří.

Ta podle Matyáše zastupuje rovněž spolek Bike Park, který asi před rokem převzal jeden z pozemků. „V prohlášení stojí, že toho se rozhodnutí netýká. Nerozumím, jak si někdo může usnesení soudu vyložit po svém. Ten sice jmenuje jen spolek SVS Delta Racing Team, ale uvádí i parcelní čísla pozemků, na které navážet nelze," upozornil Matyáš.

Právní zástupce spolku Jan Pořízek věc komentovat nechtěl. „S rozhodnutím Nejvyššího správního soudu jsem seznámený. Ale neznám námitky obyvatel, proto se k věci nebudu víc vyjadřovat," uvedl s tím, že jakmile bude čtvrteční  rozsudek doručený všem účastníkům, předběžné opatření zanikne. Předpokládá, že to bude v pátek.

spor
Problémy s bývalou motokrosovou dráhou se vlečou od roku 2008. V roce 2014 úřady rozhodly, že je třeba lokalitu částečně uvést do původního stavu. Krajský soud v Brně ale vyhověl žalobě spolku. Obec podala kasační stížnost, hromadnou žalobu, k níž se připojilo víc než dvacet majitelů zasažených pozemků, a trestní oznámení. Po čtvrtečním rozhodnutí soudu se spis vrací na krajský úřad.