Situace na Břeclavsku se pro vinaře zhoršila až nedávno. „V posledních třech letech byl poměrně klid, teď se zloději vracejí. Souvisí to nesporně s tím, že hroznů je méně a rostou jejich výkupní ceny," míní Kamil Prokeš z velkoněmčického vinařství Proqin.

Podle policistů zatím řádí zloději hroznů ve větším právě jen na Břeclavsku. „Na Hodonínsku jsme žádné podobné krádeže nahlášené neměli. Ani se na to nějak preventivně nezaměřujeme, nejsme žádní hlídači vinic," konstatoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Podle něho je situace se zloději na vinicích složitá. „Je nutné chytit je přímo při činu nebo alespoň s kradenými hrozny," upozornil. Vinice jsou přitom rozlehlé a jejich kontrola je téměř nemožná.

Potvrdila to břeclavská mluvčí Haraštová. „Snažíme se na problémová místa zaměřit, ale není v našich silách ohlídat takové množství vinic. Vinařům proto radíme, aby se střídali při hlídání nebo si sehnali nějakou službu, která jim bude hrozny chránit za ně," uvedla mluvčí.

Ochránit dozrávající surovinu je složité i pro vinaře. „Stoprocentní obrana neexistuje. Přes den hlídkujeme a večer děláme namátkové kontroly. Vzhledem k velké poptávce po hroznech uvažujeme také nad pořízením fotopastí," sdělil ředitel vinařství Pavlovín Radim Heča.

Podle Prokeše z Proqinu je namátkové hlídání vinic 
v noci maximem možného. „Když i někoho nakrásně chytíte, co s ním chcete udělat? Legislativa nám toho moc neumožňuje. Jak zloděje udržíte na místě, než přijede policie? Nemluvě o tom, že mohou být i ozbrojení," upozornil velkoněmčický vinař.

Na Brněnsku zatím policisté problémy teprve očekávají. „Máme nahlášených jen pár jednotlivých menších případů, sezona je ale jen na začátku. Časem se krádeží všech plodin, hrozny nevyjímaje, nejspíš objeví víc. Nezdá se mi, že by teď krádeží přibývalo. Trend je dlouhodobě pořád stejný," poznamenal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Spoustu menších krádeží podle něho lidé ani nenahlásí. „Kvůli několika desítkám kilogramů se jim zřejmě nevyplatí volat policisty a nechat celou záležitost prošetřovat. Samotné sepisování protokolů totiž zabere hodně času," podotkl Malášek. A zloděje se podaří najít jen málokdy.

To, že v policejních statistikách chybějí případy, kdy se ztratí jenom pár kilo hroznů, potvrdili i vinaři. „Takové menší ztráty nikdo nehlásí. Letos už jsem jenom u nás ve Velkých Němčicích slyšel o třech," uvedl Prokeš.