Podle ní i dalšího obyvatele Vážan Davida Halamky, který byl v místě s rodinou na procházce, incident pokračoval. „Ve směru od Kobeřic u Brna jel na kole muž se psem. Vlčáci se otočili a psa napadli. Majitel ho bránil a napadli i jeho. S kamarádem jsme psy odehnali. A zavolali policii,“ popsal Halamka.

Vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová potvrdila, že psi doráželi na jiného psa. „Nicméně on ani jeho majitel nebyli zranění. Případ řešila městská policie ze Slavkova a vyhodnotila ho jako přestupek,“ řekla.

Dráha ve zkratce∙ Problémy s bývalou motokrosovou dráhou se vlečou od roku 2008
∙ Místní i obec proti ní neúspěšně bojují
∙ Úředníci nařídili firmě, která na ni nechává navážet materiál, stavbu odstranit. Nařízení zrušil nedávno soud

Přesto si děti z incidentu odnesly nepříjemný zážitek. „Budeme se lokalitě dlouho vyhýbat,“ zmínila učitelka, která slyšela, že psi běhají i do vesnice. „Jedna maminka mi říkala, že vařila, a najednou jí vlčák opřený o parapet koukal do kuchyně,“ upozornila Chudárková.

Psi utíkající z bývalé motokrosové dráhy trápí i starostu obce. „Stalo se to už aspoň desetkrát. Zvažujeme, že podáme trestní oznámení za obecné ohrožení. A požádáme Slavkov jako obec s rozšířenou působností, jestli může nakázat, aby psi měli na mordách košíky,“ uvedl starosta Václav Matyáš.

Psi ale nejsou to jediné, co Vážanským v souvislosti s bývalou dráhou vadí. Jak už Vyškovský deník Rovnost informoval, problém vidí v neustálém navážení stavebního materiálu. Neřeknou jí jinak než skládka. „Dávno už převýšila únosnost. Nedaleko jsou dva ochranné poldry a pokud se sesune, ohrozí to domy v obci. A to nemluvím o hluku a prachu od kamionů,“ podotkl Halamka.

Nicméně řešení je nejspíš v nedohlednu. Advokát majitelů, spolku SVS Delta Racing Team, Jan Pořízek sice nemá informace o incidentu se psy, ale poukázal, že koncem roku 2016 Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí úřadu Jihomoravského kraje. Ten nařídil odstranění terénních staveb.

Podle Pořízka soud konstatoval, že nebyl důvod odstranit terénní úpravy z pozemků, na nichž byly dřív povolené. „Předpokládáme, že se orgány budou i nadále držet tohoto názoru, který je pro ně ze zákona závazný,“ sdělil. Proti rozhodnutí se však obec hodlá bránit. „Podali jsme kasační stížnost na vrchní správní soud v Brně. Posudek znalce říká, že nejde o standardní stavbu, je nehomogenní a odstranit se musí celá,“ dodal Matyáš. Kromě toho obec ve spolupráci s majiteli pozemků, na které se materiál z dráhy sesouvá, podala hromadnou žalobu. A trestní oznámení. „Doufáme, že řešení povede až k zastavení navážení,“ věří Matyáš.