Čtyřiapadesátiletý Josef Dubský starší by měl ve vězení strávit příštích dvanáct let, jeho o rok mladší bratr Karel Dubský dostal deset let a jednatřicetiletý Josef Dubský mladší má jít do vězení na osm let.

Soudce Daniel Plšek neměl o vině obžalovaných pochyb. Usvědčuje je jejich částečné doznání a výpovědi svědků. „S podobným případem, kdy je brutálním způsobem za bílého dne unesena dívka z autobusové zastávky a poté znásilňována, se zdejší senát často nesetkává. S ohledem na závažnost jednání obžalovaných je namístě ukládat nejpřísnější možné tresty," uvedl v odůvodnění rozsudku Daniel Plšek.

Josef Dubský starší a jeho bratr by si měli trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, Josefa Dubského mladšího poslal soud do mírnější věznice s ostrahou. Kromě toho musí všichni tři zaplatit svým dvěma obětem odškodné za nemajetkovou újmu dohromady 560 tisíc korun.

Kauzu bude muset posoudit ještě olomoucký vrchní soud. Karel Dubský se totiž proti rozsudku na místě odvolal. Trest považuje za příliš přísný. Jeho dva spoluobžalovaní i státní zástupce si nechali čas na rozmyšlenou.

Obžalovaným hrozil trest od pěti do dvanácti let. Státní zástupce Jiří Morava dokonce zmínil, že je možné trestní sazbu navýšit až na šestnáct let, vzhledem k zdravotním následkům dívky z Jihlavska.

Trojici Karel Dubský, Josef Dubský mladší a Josef Dubský starší přivádí eskorta do jednací místnosti Krajského soudu v Brně.
Verdikt nad únosci padne ve středu. Tvrdí, že s nimi dívka měla styk dobrovolně

Soudce: Plánovali mít sexuální otrokyni

Podle soudce se obžalovaní chovali jako organizovaná skupina. Její hlavou byl Josef Dubský starší. Ten společně se svým synem loni v únoru nejprve z Brna násilím odvezl svou bývalou manželku do Domamilu na Třebíčsku, kde ji čtyři dny věznil a se svým synem Josefem Dubským mladším ji znásilňovali. Josef Dubský starší ji propustil, až když se museli zúčastnit opatrovnického soudu v Brně. Žena tehdy nic nehlásila. Policistům se s tím svěřila až ve chvíli, když byla vyslýchána v souvislosti s únosem dívky z Jihlavska. Otec a syn musí poškozené zaplatit jako odškodné šedesát tisíc korun.

Loni v červenci se pak otec a syn dohodli, že unesou nějakou dívku a odvezou ji do svého domu v Domamilu. „Plánovali, že jim dívka bude po několik dalších let sloužit jako sexuální otrokyně," poznamenal soudce Plšek.

Svůj plán chtěli uskutečnit loni v červenci, kdy se pokusili v Třebíči poblíž obchodního domu unést dvacetiletou dívku. Místem projížděli ve Fordu Galaxy. Za volantem tehdy seděl Josef Dubský starší. Když dívka procházela kolem auta, chytil ji Josef Dubský mladší za ruku a snažil se jí zatáhnout do auta. Jenže dívka se vysmekla a utekla. „Tehdy zjistili, že ve dvou se jim únos dívky nepodaří. Aby své šance na úspěch zvýšili, přibrali Karla Dubského," uvedl soudce.

Když loni 15. srpna celá rodina včetně Karla Dubského projížděla Vysočinou, zastavili u autobusové zastávky u Řídelova na Jihlavsku, kde na svého přítele čekala osmnáctiletá dívka. „Byla ve špatnou chvíli na špatném místě," podotkl soudce Plšek.

Znásilnění v kempu

Karel Dubský a Josef Dubský mladší dívku proti její vůli natlačili do auta a odvezli do autokempu Lučina na Hodonínsku. Karel Dubský i Josef Dubský starší dívku drželi v karavanu, kde ji znásilňovali. „Jen jsem za ní přišel a řekl jsem jí, že jí nic neudělám, ale ať to neříká bratrovi," vypověděl u soudu dříve Karel Dubský.

Kromě znásilnění měli muži dívce vyhrožovat i nožem. „Zeptali se, jestli jsem viděla Sametové vrahy, a řekli, že jestli nebudu hodná, rozčtvrtí mě a v sudu hodí do Orlické přehrady," uvedla při utajené výpovědi mladá žena. Dívce se podařilo z karavanu utéct druhý den ráno a vyhledat pomoc na recepci kempu.

Soud zvolil přísné tresty i kvůli tomu, že dívka trpí vážnou posttraumatickou stresovou poruchou, což se dá kvalifikovat jako těžká újma na zdraví. Obžalovaní ji musí za způsobené útrapy zaplatit odškodné půl milionu korun. Josef Dubský mladší dostal nejmírnější trest, protože soud uznal, že byl pod vlivem svého násilnického otce.

Ilustrační foto.
Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání