Narážel tím na skutečnost, že při škodě do pěti tisíc korun se jedná pouze o přestupek. „Při dopadení hrozí pachateli pokuta až padesát tisíc korun,“ přiblížila „ocenění“ přestupku jihomoravská policejní mluvčí Alice Musilová.

Zloději řádí rovněž na zahradách. Vladimír Luža ze Slavkova u Brna na Vyškovsku zmínil, že největší problém bývá v zahrádkářských koloniích u sídlišť. „Tam jsou krádeže na denním pořádku. Jenže než dorazí policie, už je zloděj dávno pryč. Navíc politici smetli ze stolu zahrádkářský zákon, který nás měl alespoň trochu chránit. Jedinou obranou tak zůstalo zahradu hlídat, ale ani to nemusí stoprocentně pomoct,“ posleskl si člen slavkovské organizace zahrádkářů.

Lužova letošní úroda zatím zůstala nedotčená. „Ve Slavkově jsem pozemek prodal a v Němčanech ho máme u domu, tam si zloději jít nedovolí. Nicméně v zahrádkářské kolonii ve Slavkově pod kaplí svatého Urbana řádí každou chvíli. Letos se zaměřují hlavně na zeleninu, protože jablka kvůli suchu nenarostla,“ přiblížil Luža.

Ilustrační foto.
Nejhorší rok, hlásí pálenice na Blanensku

K letos zatím největší krádeži úrody v regionu došlo kousek od Slavkova v obci Bošovice. „Volně přístupné pole si tam vyhlédl zloděj a majiteli sklidil sto kilogramů česneku za více než dvanáct tisíc korun. V tomto případě už se jedná o trestný čin,“ řekla policejní mluvčí Musilová. Zloděj tak hrozí až dva roky za mřížemi.

Nejvíce se podle Musilové krade právě česnek. Od začátku letních prázdnin řeší jen na Vyškovsku policie další tři případy. Jak zmínila, zloději se často nebojí krást ani na polích hned vedle rodinných domů.

Zdaleka ne všechny případy ale skončí na stole policie. Zejména menší krádeže zemědělci nehlásí, protože nejde o trestný čin a šance na dopadení pachatele nebývá velká. „Letos jsme řešili s krádeže sazenic rajčat, cibule i květin. Myslím si ale, že případů je víc, jen je lidé policii neohlašují. Nevěřím tomu, že by se v tomto období nekradla úroda,“ vyjádřil se velitel městské policie ve Vyškově Petr Sedláček.

Jeho slova potvrzuje také Stanislav Sotolář z městské policie v Blansku. „Nemáme zatím žádné případy, majitelé zahrad nám krádeže nehlásí,“ souhlasil.

Krádeže úrody v regionu
· Na Vyškovsku letos zemědělci nahlásili dosud 4 případy krádeže úrody.
· Jen česneku zloději ukradli přes 150 kilogramů.
· Cibule zmizelo v okrese zhruba 5 kilogramů.
· Na Blanensku není zatím hlášená žádná krádež.
· Při škodě do 5000 korun zaplatí zloděj za přestupek pokutu až 50 tisíc korun.
· Při vyšší škodě hrozí za trestný čin až 2 roky vězení.