Jak se ještě před koncem loňského roku vyjádřil místostarosta města Karel Jurka, vypsat výběrové řízení na prodej části areálu plánovali už na první čtvrtletí letošního roku. Dosud se tak však nestalo. Důvodem mají být průtahy kvůli restitucím. „Dokud nebudou odkoupené restituční nároky, ke scelení parcel nemůže dojít," zmínil.

Město chtělo nejdřív odkoupit restituční nárok na cestu, která byla majetkem státu. Oddělovala totiž od sebe dvě parcely, které mají být předmětem prodeje. Jak uvedl Jurka, město věřilo, že tato záležitost bude vyřešená ještě před loňskými Vánoci. „Administrativní vyřízení však trvalo delší dobu, než jsme původně předpokládali. Nyní je ale už vše dotažené do konce," ujistila mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Nabídnou i jámy

V současnosti podle ní město připravuje záměr prodeje souboru nemovitých věcí. Celý areál je rozdělený na dvě části, přičemž radnice se chce zbavit větší z nich s kravíny a silážními jámami. „Záměr včetně podmínek prodeje budou projednávat zastupitelé. Je možné, že už na prosincovém zasedání. Má se týkat prodeje budov v přední i zadní části školního statku včetně cesty, která je mezi těmito budovami. Město tedy nakonec hodlá zdejší objekty prodat jako celek. Přední část je pro nás zbytný majetek," vysvětlila Bezdomniková.

Vyškované se v názorech na budoucnost plochy neshodují. Někteří by místo prodeje uvítali například vznik klidové zóny. Tomu však město otevřené není. Scelením pozemků totiž vznikla nová osová silnice, díky níž se prodloužila průmyslová zóna Nouzka. Končí tak až u společnosti Hestego.

Pro prodej je třeba Vyškovan Štěpán Malinka. „Není nutné mít majetek, který nepřináší užitek. Vzhledem k jeho poloze si nedokážu představit, co by v místě mohlo být, aby to bylo pro lidi zajímavé. Myslím, že je proto lepší, když se areál prodá a nový majitel jím například naváže právě na průmyslovou zónu," myslí si Malinka.