Souhlasí s ním místopředsedkyně výboru společenství vlastníků dvou tamních bytových domů Ivana Neverišová. „Je to nárazové. Když začne kurz, sídliště se přeplní. Účastníci neřeší, jestli stojí na cestě nebo na trávníku. A my stále nemáme kde zaparkovat,“ poukázala. Občas tak lidé musí zastavit i stovky metrů od svých domovů.

Obsazená parkoviště působí problémy i rodičům dětí, které vozí do přilehlé Základní školy Morávkova. Před ní jsou vyhrazená místa, kde můžou zastavit a dítě vyzvednout anebo vyložit. „Jenže vojáci je často blokují,“ řekl Nováček.
Problémy se táhnou už víc než dva roky. Armáda a vedení Vyškova už o nich diskutovaly několikrát. „Na první schůzce účastníkům řeknou, ať si auta přeparkují. Jestli to udělají, nebo ne, pak ale velitelé nemůžou kontrolovat. Nejde je přinutit, aby místo změnili, parkoviště je veřejné,“ sdělil starosta města Karel Goldemund.

Joklova ulice ve Vyškově. Ilustrační foto.
Víceúčelové hřiště v Joklově postaví do dvou měsíců

Podle náčelníka štábu Velitelství výcviku Vojenské akademie ve Vyškově Jaroslava Medka problém působí zejména účastníci kurzů, kteří poprvé přijedou už v neděli večer. A nemají tak ještě vydanou parkovací kartu pro stání v areálu. „Nyní jsme pro ně připravili dočasné povolení, které jim umožní zajet dovnitř i v neděli,“ nastínil. Podle něj je ale nyní na tahu spíše město. „My už moc možností nemáme. Podle nás by problémy ustaly, kdyby Vyškov na sídlišti vytvořil rezidenční zónu,“ navrhl Medek.

Jít cestou modrých zón ale Goldemund nepokládá za šťastné. Znamenalo by prý komplikace i pro obyvatele. „Kde by třeba zaparkovaly jejich návštěvy? Navíc domácnosti dnes už nemají jen jedno, ale hned několik aut,“ argumentoval.
Přesto upozornil, že na řešení situace na sídlišti už radnice pracuje. „Přiblížíme ho už v dohledné době, nejpozději kolem poloviny roku. Jsme přesvědčení, že opravdu pomůže,“ dodal Goldemund, který zatím nechtěl být konkrétnější.

Místa pro vojáky
• Mimo areál kasáren patří armádě 325 stání
• Prostor mají i uvnitř areálu, jde o asi 1 000 míst
• Rodinám vojáků, kteří míří na přísahu, armáda vyhradila místa nad areálem kasáren, v prostoru vlečky a heliportu

Parkoviště u blanenské nemocnice za 19 milionů je téměř prázdné.
Parkoviště u blanenské nemocnice za 19 milionů je téměř prázdné