Sklízet začali už zkraje července, běžně přitom začínali až okolo dvacátého. U řepky budou podle Navrátila ztráty okolo tří tun, u obilovin pět tun. Na vině je sucho a také kroupy.

Podobně situaci vnímají i zemědělci na jihu Vyškovska. „Největší dopad na úrodu měla absence srážek v květnu a červnu,“ řekl hlavní agronom společnosti Agria Nížkovice Pavel Šlimar.

Podniku zbývá sklidit posledních dvacet hektarů obilovin. Úroda je podle Šlimara slabá. „U nás je sucho podruhé za sebou a projevy jsou daleko významnější než dřív,“ srovnával. Pokles výnosů býval podle něj do dvaceti procent, letos ho odhaduje kolem čtyřiceti.

Nemocnice ve Vyškově. Ilustrační foto.
Do vyškovské nemocnice? Po objížďce. Část Purkyňovy ulice zavřela oprava

Cena plodin ale není závislá na výnosech. „Pšenice je produkt globální a ovlivňuje ho i výnos z Ameriky a dalších obilnic světa. Co se týká řepky, ta dražší určitě nebude. Už loni byla nad svým maximem. U ječmene se cena řídí dlouhodobějšími smlouvami. Pokud se něco nestane s kvalitou, cena se podle mě nijak zásadně nezvýší,“ sdělil Šlimar.

Na Blanensku zahájili žně později, zhruba před čtrnácti dny. „K jednadvacátému červenci bylo v okrese sklizených dvanáct procent obilovin a dvě procenta řepky,“ shrnula ředitelka Okresní agrární komory Blansko Marcela Pokorná. .

Výnosy se ani tam nebudou pohybovat v obvyklé normě. „Odhadujeme je asi o dvacet procent nižší, než je běžné,“ dodala ředitelka.

Ilustrační foto.
Červotoč ze sokolovny ve vyškovské místní části Lhota zmizí díky dotaci

LUCIE PINKOVÁ