Na starosti tak má dopisovatelskou činnost. „Jsem součástí ruské nebojové jednotky, které v té době byly už v každé armádě. Staraly se o přísun materiálu, opravu techniky, odsun raněných a vedly agendu. Jednotka měla i deník, kam se zapisovaly důležité události a reporty, A právě to je můj úkol, budu dokumentovat celý průběh bitvy,“ přibližuje Pachta.

Rekonstrukcí se účastní už řadu let, jezdí na ně společně s bratrem. „První akci jsem v uniformě navštívil v roce 1987. Tehdy byly komornější, i tak se jich ale účastnili třeba Belgičané, Rakušané i několik Rusů. Občas se nachomýtli i agenti státní bezpečnosti. Hlídali, aby nepadla nějaká hláška proti režimu,“ vzpomíná.

Do práce písaře se pustí dnes v deset hodin dopoledne, kdy budou mít jednotky nástup. „Rekonstrukce boje začne ve čtyři hodiny. Mělo by dorazit kolem sto padesáti účastníků, minimálně ze tří bojujících stran, které se účastnily i bitvy u Slavkova. Tedy Ruska a Rakouska na jedné straně, na druhé pak Francie a možná i některých spojenců,“ láká Pachta.

Divoké prase - ilustrační foto.
Africký mor: střílet smí i březí bachyně