Minulý víkend absolvovaly při příležitosti sjezdu rodáků i první koncert. Unikátní dílo z roku 1842 tak nadále představuje poslední funkční kus svého typu v České republice.

Náklady na opravu přesáhly osm set tisíc korun. Částka ještě není zcela zaplacená, a tak se příspěvky hrnuly ještě i při sjezdu rodáků. „Konala se dvě hudební setkání. V pátek večer to byl rockový benefiční koncert na opravu varhan, při němž se vybralo 6 811 korun. Druhý koncert se uskutečnil v neděli už se samotnými opravenými varhanami, kdy zahrál varhanní improvizátor Tomáš Jeřábek. A třebaže se vstupné nevybíralo, v kostelní kasičce po akci zůstalo neuvěřitelných 18 760 korun," zmínila s povděkem za farníky Marie Horáková.

Ještě byly teplé

Na podporu rekonstrukce nástroje a při příležitosti sjezdu rodáků nechali farníci udělat i takzvané oplatky z Bošovic, které se nad očekávání prodaly všechny. Po odečtení nákladů vynesly přes deset a půl tisíce korun. „Návštěvníci koncertu si mohli pochutnat i na teplých oplatkách, jelikož jsme je pekli také rovnou před kostelem ve starých formách na kostelní hostie," připomněla Horáková.

Koncertu se zúčastnil i varhanář, který hudební nástroj opravoval. „Něco ke své práci pověděl a potom také vysvětlil, jak znějí jednotlivé rejstříky a jejich různé kombinace, přičemž návštěvníci si to mohli sluchem porovnat. Hlavně tohle si potom všichni pochvalovali," poznamenala Horáková.

Při koncertě zazněla i další dobrá zpráva: krajský úřad přislíbil na opravu dotaci, po jejímž přičtení by měla být práce varhaníka už kompletně zaplacená.

Nebylo to poprvé, kdy Jihomoravský kraj na bošovické varhany přispěl. Kromě něj je podpořil i Obecní úřad v Bošovicích a místní podnikatelé i další dárci. Kromě toho farníci uspořádali řadu malých kulturních akcí a sbírek, jejichž výtěžek šel na rekonstrukci. Varhany se opravovaly od roku 2013.