Pozorování a zkoumání hvězd a vesmíru ho začalo bavit už v páté třídě základní školy. Tehdy si uvědomil, že je to cesta, kterou chce jít. „Vesmír a planety mě fascinují v tom, že nejsou v podstatě prozkoumané. Víme o tom, že planety existují, ale nikdo neví, jak přesně vypadají, jestli je na nich voda nebo je obývají nějaké bytosti,“ vypráví student, který oblohu pozoruje i ve svém volném čase.

Své vědomosti už využil v několika mezinárodních soutěžích. Největším úspěchem jsou pro něj dobrá umístění na Mezinárodní astronomické olympiádě a Mezinárodní olympiádě v astronomii a fyzice. Poslední získal letos. „Z obou soutěží mám bronzovou medaili. To je pro mě hnací motor,“ přibližuje maturant.

Stav neurologického oddělení ve Vyškově
Naděje pro neurologii. Kraj chce s opravou začít příští rok

Soutěže, kterých se účastní, jsou rozdělené do tří částí. „Je to datová, teoretická a pozorovací část. V té poslední musíme v určitém období sledovat hvězdy a psát o nich záznamy. Na to však musí být dobré počasí a hlavně vždy pozorujeme v noci,“ vysvětluje Orság.

Než se klání může zúčastnit, musí nejdříve projít školním kolem. „Při něm také pozorujeme oblohu a výsledky pak musíme zpracovat. Je tam i teoretická část, ovšem je jednodušší než na soutěžích. Po školním kole je ještě celostátní, kam postupují jen ti nejlepší. Z dvaceti studentů vzejdou ti, kteří reprezentují Českou republiku,“ prozrazuje mladý astronom, který se tak dostal například do Turecka nebo Thajska.

O svém budoucím směřování zatím nemá úplně jasno. „Vím, že půjdu dále studovat na Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy obecnou fyziku. Rozhodnutý, jestli se budu věnovat jen astronomii nebo jinému druhu fyziky, definitivně nejsem. Proto to chci vystudovat obecně, ať se můžu pak rozhodnout, co dál,“ dodává Orság.

Při akci ZUŠ Open vystoupili studenti v Muzeu Vyškovska.
OBRAZEM: Mladí muzikanti koncertovali ve vyškovkém muzeu