Opravy, která zahrnovala obnovu nápisu, pozlacení Krista a nátěr kříže načerno, se dočkal po víc než sto letech. „Konkrétně po sto čtyřiceti. Práci dělala odborná restaurátorská firma a podílely se i naše technické služby," přiblížil místostarosta Jiří Horák.

Hotovo měli během jednoho měsíce. Obnova si vyžádala sedmdesát tisíc korun. Třetinu pokryla dotace, zbytek zaplatilo město.

Bučovičtí nicméně neopravili pouze kříž, ale pustili se i do zvelebení jeho okolí. „Zrekonstruovali jsme přilehlý obelisk zbudovaný jako poděkování knížeti Lichtensteinovi za vytvoření lesoparku," dodal Horák. Město hodlá v pracích v této části Bučovic pokračovat. V plánu má nechat dodělat repliky soch dvou světců, a to konkrétně svaté Máří Magdalény a svatého Jana, které tam původně stály.

Co se týká sakrálních památek, kříž nebyl jedinou, kterou nechalo město v poslední době zrestaurovat. Nedávno se odborníci ujali sochy svatého Jana Sarkandera před kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Sto šestatřiceti tisíci na ni přispělo ministerstvo kultury. „Celkově rekonstrukce vyjde na dvě stě tisíc korun," informovala před časem vedoucí bučovického odboru plánování a investic Kateřina Trtílková. Hotovo mají mít restaurátoři do konce prosince.