Vyškovská firma RC Pitesti za objekt a pozemky nabídla necelých 14 milionů korun. Minimální částce, kterou v sedmém kole řízení stát požadoval, tak vyhověl. „Jenže úřad pro zastupování státu dostatečně nedoložil, proč trval na prodeji, když výše kupní ceny činí jen 22 procent původní ceny. Tedy té, kterou určil znalecký posudek,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Mluvčí úřadu pro zastupování státu Radek Ležatka podotkl, že výběrové řízení bylo transparentní. „I přes velmi příznivou hospodářskou situaci a růst ekonomiky, kdy je zájem o nemovitosti obecně vysoký, o objekt neprojevila žádná instituce zájem. Nechtěli jsme dopustit jeho zbytečné chátrání. Proto jsme upřednostnili prodej novému majiteli,“ zdůvodnil Ležatka.

Další výhradaMinisterstvu vadí i prodej parkoviště u budovy jinému kupci než firmě RC Pitesti. Konkrétně vyškovské radnici. Jenže jak už Vyškovský deník Rovnost informoval, pozemky pod parkovištěm patří Vyškovu, který na něj tak měl předkupní právo.

Podle ministerstva měl ale úřad nezájem překlenout delší dobou prodeje. „Nikoli jen opakovaným neúměrným snížením ceny. Ta je na hranici, kdy se může pokládat za nedůvodné snížení výnosu z majetku,“ poznamenal Vintrlík.

Prodej má úřad ministerstvu podrobněji zdůvodnit. Jakou cenu je ochotné akceptovat, však Vintrlík nesdělil. „K tomu nemáme příslušnost,“ řekl. Opakovanou žádost úřad zašle ministerstvu tento týden.

Schválení ministerstvem financí je přitom nezbytnou podmínkou platnosti kupní smlouvy mezi státem a RC Pitesti. Ta má o vyškovskou budovu stále zájem. Plánuje v ní vytvořit kanceláře a centrum služeb i s obchody.

Její ředitel Josef Ondrůšek věří, že letos začnou s prvními úpravami. Nejprve do kanceláří přesune svou firmu, zbytek nabídne k pronájmu. „Následně vytvoříme prostor pro obchody a služby. Do konce roku snad seženeme potřebná povolení, vnitřním úpravám se budeme věnovat v zimě. A na zásadnější, třeba vestavbu obchodních jednotek do přízemí, přijde řada v příštím roce,“ nastínil.