Zabývá se jí bučovické obvodní oddělení. „Oznámení jsme přijali. Šetříme odcizení závory s tím, že máme poznatek, že šlo o rozhodnutí správního orgánu Městského úřadu Bučovice. Nyní čekáme, až nám dodají všechna rozhodnutí, která ve věci učinili," potvrdila vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová.

Podle Hrubého se případ na policii ocitnout nemusel. Předtím, než podal oznámení, jednal s místostarostou Michalem Crhákem. „Domluvili jsme se, že do čtrnácti dnů zajistí, aby se závora vrátila zpět na původní místo. To se ale nestalo, prý to není v jeho kompetenci," řekl Hrubý.

To potvrdil i Crhák. „Jde o věc státní správy. Pracovník úseku silniční dopravy zahájil správní řízení, protože závora tvořila překážku v dopravě. Oslovil pana Hrubého staršího i mladšího, jestli jim nepatří. Ani jeden se k ní nehlásil. Takže bylo rozhodnuto o jejím odstranění. Nyní je uložená v areálu technických služeb. Pokud pan Hrubý dodá písemné vyjádření, že se jedná o jeho majetek, dostane ji zpět," vysvětlil Crhák.

Co se potom týká jádra sporu, tedy městské cesty postavené před devíti lety na soukromém pozemku, strany čekají na rozhodnutí soudu. Radnice nicméně Jiřímu Hrubému staršímu posílá složenky s částkou na zhruba pětadvacet tisíc korun, což je podle posudku, který město nechalo udělat, cena ročního nájmu pozemku. „Přišly asi tři, otec si ale vyzvedl jen jednu. Omylem. Čekáme na verdikt soudu. Už jednou rozhodl, že pokud se s námi město nedohodne, nemá pozemek užívat. Navíc posudek, který máme my, hovoří o daleko vyšší částce," připomněl Hrubý.

Padesát tisíc ročně je ovšem pro Bučovice nepřijatelných. Podle místostarosty nicméně vedení města na jednom z uplynulých zasedání přiznalo, že pochybilo, a přistoupilo k placení náhrad za využívání pozemků. „Panu Hrubému staršímu zasíláme jednou ročně nájem, který městu stanovil odhadce. Jelikož se s ním nemůžeme domluvit na náhradách za dřívější užívání parcel a výši nájmu, je věc u soudu. Takže nezbývá než čekat, jak rozhodne," řekl Crhák.