Přestože se rozsah ploch před několika měsíci zvýšil, důvod ke spokojenosti nemají. Už jen proto, že se oproti minulosti můžou lidé dostat jen do minimální části březinských lesů.

Armáda tvrdí, že režim začal být přísnější z bezpečnostních důvodů. Mimo jiné také omezila vydávání povolenek za účelem houbaření nebo turistiky. A na okrajích újezdu stanovila dočasně zpřístupněné prostory. „Je třeba si uvědomit, že území újezdů je ze zákona určené k výcviku ozbrojených sil a zajišťování obrany státu. Jde o bezpečnost obyvatel," připomněl mluvčí generálního štábu armády Jan Šulc.

Jenže podle petičního výboru, v jehož čele stojí obyvatel Studnic Milan Pernica starší, nejde o pádný argument. „Třeba od Studnic je střelnice patnáct kilometrů. Přitom nám vyčlenili jen malý kousek lesa. Kopíruje pole a na šířku má někde tři sta metrů, jinde jen padesát. A to je směšné," zdůraznil.

Obce zapojené do petice
∙ Vyškovsko: Dědice, Drysice, Hamiltony, Lhota, Nové Sady, Pustiměř, Radslavice, Rychtářov, Studnice
∙ Prostějovsko: Brodek u Prostějova, Drahany, Hamry, Malé Hradisko, Otinoves, Stínava, Vícov, Žárovice

V okolí obce podle něj není žádný vojenský objekt, který by mohl někoho ohrožovat na životě. „Tedy ani střelnice, ani dopadová či cílová plocha, případně místa, kde se provádí trhací práce. A přístup k nim ani nikdo nežádá," zmínil muž.

Podotkl, že se pouze chtějí vrátit do lesů, kde leckteří z nich vyrůstali. „Za totality a nesvobody jsme se mohli v prostoru volně pohybovat, aniž by nám hrozil postih. Po sametové revoluci přišlo deset let, kdy byl vstup volný. Poté už jen na celotýdenní povolenky a pak už jen v pátek odpoledne, v sobotu večer a ve státem uznané svátky. A teď už nás do lesa, kromě několika málo ploch, nepustí vůbec," přiblížil Pernica.

Řada obcí se k dokumentu připojila okamžitě. Po doplnění podpisů má petice směřovat především k ministru obrany Martinu Stropnickému. Resort o nespokojenosti lidí ví. „Po zvážení možností byla od léta zpřístupněná čtvrtina újezdu o víkendech a svátcích," řekla mluvčí resortu Jana Zechmeisterová. Plošné zpřístupnění vojenských újezdů podle ní možné není.

Při letošní optimalizaci újezdů byl zrušený ten v Brdech a plochy ostatních byly zmenšené. Na jejich okrajích pak byly vytyčené dočasně zpřístupněné prostory. „V případě Březiny je jejich rozsah největší. Zaujímají čtyři tisíce sto hektarů, tedy zhruba šestadvacet procent celkové plochy," poukázala Zechmeisterová.

Petiční výbor má aktuálně přislíbenou spolupráci sedmnácti obcí a místních částí z Vyškovska i Prostějovska. Mezi nimi například i z vyškovských Dědic. „Na myšlenku mě přivedl předseda z Hamilton Ivo Chomoucký. Záměr jsme projednali a v podstatě okamžitě jsme se rozhodli do akce zapojit. A věřím, že se nám alespoň několika desítkami podpisů podaří akci podpořit," sdělil předseda výboru Jiří Wasserburger.

Je si vědomý, že se změnit nemusí nic. Přesto je ale podle něj důležité dát vědět, že se současné podmínky obcím nelíbí. „I vojsko musí občas pro obyvatele udělat vstřícný krok. Výstavy techniky jsou sice pěkné, to ale nestačí. Lidé se nemůžou cítit tak svázaní," naznačil.

Vedle řady obcí se pod petici nepodepíší Podivice a Zelená Hora. „Takovou věc musíme řešit i na zastupitelstvu. Celá akce přišla poměrně narychlo. Samozřejmě že i nás se změny dotkly a o nějakých krocích jednáme. Čím volnější přístup, tím je to lepší. Kdo v přilehlých obcích bydlí, chce si zajít do přírody, ovšem vše chceme řešit v klidu a postupně," vysvětlil starosta Zelené Hory Vojtěch Šírek.