Celkem jich lidem rozdají dvě stě padesát. „Budou mít dva efekty. Jeden z nich je samozřejmě ekologický. Lidé nebudou tvořit zbytečný odpad, raději si ho doma zkompostují. Druhý je samozřejmě ekonomický. Méně odpadu znamená méně popelnic, tím pádem i nižší náklady na svoz," vyzdvihl starosta Radovan Válek.

Díky dotacím před časem zakoupili kompostéry například v Rousínově. Tam si je pochvalují. „Určitě jsme s nimi spokojení. Když pominu neustálé plýtvání a vytváření zbytečného odpadu, který se dá zkompostovat, ušetřili jsme i na svozu. Část popelnic na bioodpad jsme totiž mohli díky kompostérům úplně zrušit," pochvaloval si starosta Rousínova Jiří Lukášek.

5let. Tak dlouho budou mít Bučované zdarma propůjčené kompostéry, které radnice pořídí díky dotaci. Poté se bezplatně stanou jejich majetkem.

O podobném řešení jednají i ve Slavkově u Brna, kde kvůli kompostérům chystají anketu. „Lidé se v ní můžou vyjadřovat k tomu, zda o ně mají zájem. Zveřejníme ji v nejbližších dnech. Nejvíc by se hodily například v lokalitě Pod Urbánkem, kde se bioodpad nesváží, nebo také sadařům," zmínila místostarostka Slavkova Marie Jedličková.

Součástí nákupu dvou set padesáti kompostérů v Bučovicích pak je i štěpkovačka za několik set tisíc korun. „Tu dostaneme zdarma. Dá se zapřáhnout za traktor a budou ji moci využívat i obyvatelé, ke kterým ji v případě potřeby zavezou technické služby," podotkl místostarosta Bučovic Jiří Horák. Podle jejich vedoucího Pavla Klimeše je už většina kompostérů rozebraná, nicméně stále ještě je možné si o ně zažádat. „Aktuálně máme kolem dvou set deseti žádostí. Nějaké volné tedy ještě zbývají," sdělil Klimeš.

Ačkoliv nevyjdou na každého, podle lidí jde o správný krok ze strany radnice. „Lidé by měli víc dbát na to, jakou ekologickou stopu za sebou zanechávají. Popelnice bývají často zbytečně přeplněné trávou a na podzim spadaným listím. To je přitom na domácí kompostování ideální. Jestli pak bude město dávat méně na odpad, může peníze použít jinde," konstatoval Havlík.

Jak je radnice využije, se ale zatím podle místostarosty neví. „O tom je zatím předčasné mluvit. Ještě ani nevíme, kolik lidí bude kompostéry využívat," řekl.