JITRNICE I KOBLÍŽKY. Zůstává tak zachování tradičních zvyků. „Začneme tancem s medvědem, chybět nebudou masky, prodávat budeme tradiční zabijačkové pochoutky. Sice to nebude v naší režii, kvůli legislativě nesmíme, ale máme na to odborníky. Takže o jitrnice nebo jelita lidé nepřijdou. Chybět nebudou ani koblížky, které budeme chystat v kuchyňce Hanáckého statku," vyjmenovala Vymazalová.

Loni vystupovala mimo jiné právě v přestrojení medvěda a vyzývala do kola hlavně dětské návštěvníky. Pro ně je ostatně akce určená především. „Diváci se můžou těšit na nejrůznější vystoupení od sdružení kejklířů, komediantů a jarmarečníků Agripa. Děti se vydovádí v žonglérské dílničce nebo na historickém kolotoči, který je zadarmo sveze. K dalším lákadlům bude patřit provazový žebřík nebo střílení z kuše. Ostatní aktivity se budou méně či více dotýkat masopustu: vyrábění loutek, masek nebo hudebního nástroje kastaněty, chybět nebude harmonikář," lákala Vymazalová.

Zájemci můžou do zooparku zajít už na oběd, od půl dvanácté si zakoupí tradiční zabijačkové výrobky. Odpolední program startuje od půl třetí. Děti v masce mají vstup zdarma.

277 VZORKŮ. Zatímco ve Vyškově poteče pivo proudem, v bučovických Kloboučkách v sobotu ochutnají ovocné pálenky. Čtvrtý ročník se koná od tří hodin v sále hostince U Kopečků. „Minulý pátek jsme měli hodnocení, zítra nás čeká samotný košt pro veřejnost. Máme 277 vzorků, což je solidní číslo. Od pěti hodin se k poslechu představí Cimbaho Základní umělecké školy Bučovic," připomněl z pořádajícího Kloboučského bratrstva Jiří Šarman.

VYBEROU NEJLEPŠÍ PÁLENKU. Ochutnat pálenku ze švestek, vína, třešní, meruněk, jablek nebo třeba z mandlí? To rozhodně nebude vyloučeno ani při už dvanáctém ročníku koštu slivovice v Lipovci na Blanensku. V sobotu od čtyř hodin odpoledne jej v tamní sokolovně pořádají lipovečtí zahrádkáři. Do soutěže budou v sobotu od devíti do jedenácti hodin přijímat půllitrové vzorky. „Nedá se odhadnout, kolik se nám jich sejde. Ale loni jich bylo dvaaosmdesát," pochlubil se předseda zahrádkářů Jan Zouhar. Zájemci o košt budou vzorky hodnotit anonymně. „Každý vybere tři, které mu budou nejvíc chutnat, a odevzdá nám kartičku s čísly. Tři vzorky s nejvyšším počtem hlasů budou večer vyhlášeny jako nejlepší," doplnil Zouhar. Večer vylosují také tombolu. Vstupné je dobrovolné, občerstvení pořadatelé zajistí.

ZABIJAČKA V PARKU. Zabijačkové dobroty zavoní rovněž v sobotu v zámeckém parku v Blansku. Hody doplněné zábavním programem tam Kulturní středisko města Blanska uspořádá už potřetí. Začátek zabijačky je naplánovaný na devátou hodinu a potrvá do tří hodin odpoledne. Přijít může každý. Blanenským se akce už pomalu zapisuje do paměti. „O zabijačce vím a určitě se tam půjdu podívat. Je jenom dobře, že zde vznikla taková hezká tradice," těší se například Vladimír Růžička.

Po celou dobu si budou moci návštěvníci koupit čerstvé pochoutky spojené s každou správnou zabijačkou. Ve stáncích bude k dostání vařený ovar, škvarky, tlačenka nebo hotové uzeniny a nebude chybět ani pravá zabijačková polévka. Příchozí se zahřejí horkou medovinou nebo svařeným vínem. Vrcholem programu bude bourání prasete, které začne v poledne. Doprovodí ho rozhovor s řezníkem.

Nepůjde však jen o jídlo. Děti i dospělí se pobaví při doprovodném programu, po celou dobu bude hrát cimbálová muzika.