„Je to omezující. Stejně jako já i spousta mých kamarádů už do parku nechodí. Když jdu na procházku se synem, beru s sebou i psa, aby se proběhl. Většinou moje kroky vedly právě do areálu zámku, teď míříme k rybníku," neskrýval rozhořčení Boldy.

Podle něj jsou rozčarovaní i další pejskaři ze Slavkova u Brna. „Zákaz jim nepřijde férový," dodal muž, který už se podle svých slov setkal s tím, že ho někteří porušili.

„Nebo psy nechají uvázané před parkem," poznamenal Boldy.

Že jsou lidé kvůli vyhlášce rozčarovaní, se doneslo i k vedení zámku. Podle ředitelky Evy Oubělické ale nešlo o žádné zásadní protesty. „Někteří lidé se podivují, ale nemyslím si, že jim to přináší příliš velké komplikace," okomentovala Oubělická.

Zpočátku byl zámecký park zahrnutý do městské vyhlášky o pohybu psů, která platí od začátku letošního roku. Jejímu vydání předcházela podle ředitelky různá jednání, pro Slavkov šlo o citlivé téma. Kvůli výstavě ohařů a také proto, že nejde o veřejné prostranství, byl zámek z vyhlášky vyjmutý a udělal si svoji. Až na výjimku však psi nadále do parku nesmí.Někteří pejskaři ve Slavkově u Brna kritizují vyhlášku zámku, kterou nedávno vydal. Zakazuje jim venčit psy v parku. Vedení památky argumentuje, že většina z nich po svých mazlíčcích neuklízela exkrementy.

Vedení památky se tak rozhodlo i z důvodu, že areál často navštěvují mateřinky, tedy spousta malých dětí. A také kvůli většímu komfortu všech návštěvníků. „Nezřídka se stávalo, že si od nás někdo na botě odnesl psí exkrement. Můžu potvrdit, že těch tady bylo opravdu dost," poznamenala ředitelka.

Podle svých slov by byla ráda, kdyby areál fungoval univerzálně, tedy byl přístupný i pejskařům. Zatím to ale není možné. „Už i proto, že v parku nejsou koše ani sáčky na exkrementy. Možná se to v budoucnu změní, ale záležet samozřejmě bude i na jiných okolnostech," upozornila Oubělická.

PRO ŠKOLKU PLUS

Zatímco některým pejskařům současný stav nevyhovuje, například vedení nedaleké školky Karolínka si ho pochvaluje. Park je podle něj zaprvé bezpečnější a děti se také můžou pohybovat kdekoliv beze strachu, že šlápnou do výkalu. „Obzvlášť v uplynulých týdnech, kdy byla naše zahrada v rekonstrukci, jsme tuto novinku ocenili. Že psi nesmí do parku, považujeme za velké plus," zmínila ředitelka školky Hana Jarošová.

Co se pak týká vyhlášky a jejího porušování, zákazy vstupu na konkrétní místa pejskaři podle šéfa slavkovských technických služeb Petra Zvonka dodržují. Nicméně uklízet exkrementy se po svých mazlíčcích prý ještě nenaučili. „Od začátku roku jsme instalovali sedmnáct košů určených jen pro majitele psů, a to v lokalitách, které si sami vybrali. Když ale sekáme trávu, na psí výkaly narážíme pořád," sdělil Zvonek, který doufá, že se situace časem zlepší.

„Přece jen jsou koše ve městě umístěné krátkou dobu. Snad si lidé zvyknou a začnou je užívat," přeje si šéf služeb.