SCHŮZKA S OHNĚM. Vrchol vyškovské muzejní noci je už tradičně spojený s ohněm, podmanivou hudbou, fakírským a tanečním uměním v podání dua In Flamenus. Se svou ohňovou show do Vyškova zavítá posedmé. Jak jeden z dvojice Jiří Zaťko říká, na vystoupení se vždy těší. „Víme, co očekávat od pořadatelů i od publika. Od toho jsme za celé roky neměli negativní ohlas,“ pochvaloval si Zaťko. Letos se lidé mají těšit na show nazvanou Rendez-vous, se kterou vystoupí o čtvrt na deset večer.

JAKO KOVÁŘ. Hned čtyři objekty můžou o muzejní noci navštívit Boskovičtí. V hraběcí rezidenci, synagoze, Židovském obecním domě i Muzeu historických zemědělských strojů pořadatelé připravili speciální program. „Například v první jmenované si lidé vyzkouší řemesla, třeba práci kováře nebo řezbáře, připravujeme také loutkové divadlo,“ přiblížil ředitel Muzea regionu Boskovicka Roman Malach.

Sobotní akcí ale boskovická muzejní noc neskončí. „Další sobotu chystáme doplňkový program zaměřený na židovskou čtvrť, odehraje se hlavně v židovském domě a synagoze,“ doplnil Malach.

Muzejní noc na Blanensku a Vyškovsku.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Pivovar Vyškov. Ilustrační foto.
Pivovar zastavil výrobu. Další lidi prý ale nepropouští

JEDINEČNÁ MOŽNOST. Festival muzejních nocí příští týden dorazí i do Slavkova u Brna na Vyškovsku. Na tamním zámku si pro návštěvníky připravili speciální prohlídky podzemí. „Bude osvětlené pouze svíčkami. Zájemce provedeme dvěma patry sklepení, uvidí i část barokní kuchyně s pecí a pozůstatky dřívějších staveb,“ přiblížila mluvčí zámku Veronika Slámová s tím, že se jedná o jedinou možnost vstupu do podzemí v letošním roce. Jak dodala, je nutná rezervace předem.

ZA BOHATÝM PROGRAMEM. Obyvatelé Slavkova i nedalekých Bučovic často využívají muzejních nocí, které se konají v Brně. Například Bučovan Aleš Záhumenský se jí v metropoli účastní pravidelně. „Mám rád tyto večerní akce. Je to skvělá příležitost někam se podívat, a to hlavně pro lidi, kteří jsou časově vytížení jako já. V Brně je zajímavější program. Projdu si dvě až tři akce za večer. Letos se chystám na hvězdárnu a Špilberk,“ představil své plány Záhumenský.

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.
Oceněné stavby v kraji? Archeopark i čistička