Je sobota odpoledne a kulturní dům se začíná slušně zaplňovat těmi, kteří se podepisují do sběrných archů a na vstupném darují, kolik chtějí. Dvacetikorunu, stovku, pětistovku.

Když děti pomáhají

Podpoří tím nákup polohovací židle nezbytné k fyzickému i psychickému vývoji handicapované osmileté holčičky z Rousínova. „Objevili jsme nadační projekt, díky kterému můžeme získat peníze pro dobrou věc. Vedu dramatický kroužek při Základní škole v Komořanech a rozhodli jsme se nazkoušet pohádku Sněhurka a devět trpaslíků, jejíž výtěžek pomůže Kristýnce, která byla spolužačkou dětí z kroužku z období, kdy společně chodily do komořanské mateřinky," opakuje učitelka prvního stupně a vedoucí kroužku Irena Bílá.

Závěrečnou zprávu z benefiční akce bude mít na starosti Michaela Ředinová, která s projektem přišla. „Pracuji v oblasti dotací, takže mám docela přehled. Narazila jsem na projekt Nadace VIA, který má rozvíjet filantropii v dětech. Divadlo hrají, mě pouze napadla ta nadstavba," popisuje matka dítěte, které přímo chodí i do třídy hlavní organizátorky charitativní akce.

V pohádce hraje Snílka. „A snílkem skutečně je. Paní Bílá to s dětmi dokonale umí, myslím, že když role vymýšlela, měla už před očima konkrétní děti," oceňuje Ředinová.

Pohádka možná někoho překvapí počtem trpaslíků, navrch přijde Breptal a Neposeda. „Chtěly se prostě zapojit všechny děti. Od klasické pohádky se ale nelišíme, i když těch verzí je víc. Text jsem upravila, určitě jsem ho zkrátila a vyprávění jsem přepsala do přímých řečí," poznamenává Bílá, kterou mile potěšilo, že děti v případě pomoci okamžitě napadla holčička s dětskou mozkovou obrnou.

Projekt totiž spočívá v tom, že skupina dětí nebo mladých lidí zorganizuje benefiční akci, ať už koncert, divadlo nebo třeba sportovní turnaj. Výtěžek pořádaného setkání nadace zdvojnásobí až do výše devíti tisíc korun. Pomůcka vyjde na víc než čtyřicet tisíc. „Překvapilo nás, že škola vůbec našla takový projekt. A pak děti, že si vzpomněly na svou kamarádku ze školky. Napadla je hned, což je od nich moc krásné. Nejde ani o ty peníze, samozřejmě pomůžou, ale o to všechno, co je v pozadí," pokyvuje tatínek dívky Michal Suchomel hned po příjezdu ke kulturnímu domu.

Kristýnka na svět přišla společně s dvojčetem-bráškou. Brzy jim bude devět let. „Polohovací židlička se stolečkem jí pomůže třeba při stravování. Je na kolečkách, může se tak pohybovat mezi jednotlivými učebnami nebo při cestě do školní jídelny," popisuje Suchomel.

To, že se akce částečně časově překrývá s dalším tažením českých hokejistů, ho netrápí. „Vím, že pár lidí kvůli hokeji nedorazí, ale dvě třetiny stihneme," usmívá se.

Malí herci už nervózně přešlapují. „Hraji Rejpala, zkoušení pohádky bylo fajn, trvalo zhruba pět nebo šest měsíců. Učení textu mi šlo dobře, mladším asi trochu hůř," připomíná třeba Pavla Kolkopová z Komořan.

I hudební vystoupení

Za pár okamžiků už zazní nejznámější melodie z muzikálu Kočky. Píseň, která je o naději, zazpívá operní pěvkyně a profesorka zpěvu Magda Honzáková. A duše projektu se pohledem na zaplněný sál trochu uklidňuje. „Největší motivací bylo podpořit u dětí cítění s lidmi, kteří něco potřebují. V takhle nízkém věku mají vysokou míru empatie, je pro ně naprosto přirozená. Mění se až s přibývajícími roky. Bylo pro ně nicméně náročné vydržet na zkouškách, dokončit rozdělanou práci. Namalovat velký plakát zabralo několik hodin, poutače trvaly také dlouho. Některým dětem chyběla vůle to dokončit. Když se však připomnělo, že jejich úsilí Kristýnce pomůže, nastartovalo je to," chválí učitelka Bílá.

Na malé účinkující pak čeká dětské šampaňské a dort s motivem Sněhurky. Pro Kristýnku polohovací židle, která jí usnadní pobyt ve škole. Jen na místě se totiž vybralo přes pětačtyřicet tisíc korun. Mise splněna!