Skoro až dvacet minut může trvat příjezd záchranné služby z Vyškova do Slavkova u Brna. A výjezdová skupina, která ve Slavkově aktuálně slouží, často nestíhá stanovený maximální dvouminutový limit. Důvodem jsou nevyhovující podmínky aktuálního sídla slavkovských záchranářů v Malinovského ulici.

To se některým obyvatelům města nelíbí. „Je to hrozné, v některých případech jde vážně o vteřiny,“ poukázala například Marie Dostálová.

Její slova potvrdil i ředitel jihomoravských záchranářů Milan Klusák. „Pracovny a pobytové prostory jsou dost vzdálené od garáže, kde stojí sanitka. Jsou tak na hranici splnitelnosti dvouminutového limitu stanoveného zákonem. Nevyhovující je také garáž, která je úzká a umožňuje vjetí auta pouze se sklopenými zpětnými zrcátky a i tak s maximální opatrností,“ okomentoval Klusák.

Netradiční zásah mají za sebou policisté z dálničního oddělení v Ivanovicích na Hané. Minulý týden při jízdě po dálnici zahlédla hlídka zvíře sedící bez hnutí v levém jízdním pruhu.
Zraněný kalous seděl bez hnutí na dálnici. Zachránili ho policisté

Záchranářům chybí i místo pro mytí a dezinfekci sanitky a zdravotnických materiálů. „Nevhodný je rovněž výjezd z prostor základny na cestu, od řidičů vyžaduje až kaskadérské umění,“ popsal Klusák.

Nová stanice
· Se stavebním povolením se počítá začátkem příštího roku.
· Stavba vyjde na 19 milionů korun, 2,5 milionu bude stát vybavení.
· Bude stát vedle současné hasičské stanice.

O tom, jaké jsou podmínky současné výjezdové skupiny, lidé podle Dostálové vědí. „Není to zrovna ideální. Každé zdržení navíc může představovat tragédii,“ zmínila žena.

Řešení problému vidí Klusák ve stavbě nové stanice. O to dlouhodobě stojí i vedení města. A proto projekt podpořilo. „Nabídli jsme stanici postavit na pozemku, který vlastníme,“ přiblížila mluvčí Veronika Slámová s tím, že nyní záleží na záchranné službě, jak dlouho bude stavba trvat.

Nová stanice bude stát ve stejném areálu jako hasičská zbrojnice. Tedy v místě bývalé cukrovarnické váhy vedle autobusového nádraží a Litavy „V současnosti řešíme převod pozemku z majetku města na Jihomoravský kraj, ten by měl stavbu financovat. Předpokládáme, že stavební povolení dostaneme začátkem příštího roku,“ dodal Klusák. To potvrdila i krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Neznámý pachatel poškodil tobogán na koupališti v Bučovicích.
Vandal polil tobogán hořlavinou a zapálil. Škoda je skoro půl milionu korun

Cena nové stanice záchranářů se vyšplhá na devatenáct milionů korun, dalších dva a půl milionu bude stát její vybavení.