Například jediný revmatolog v okrese Aleš Hochman už nemá smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Důvody komentovat nechce. „V takových případech pak pacienti za úkon platí v ordinaci. Nejinak je tomu u nás," sdělil Hochman.

I přesto, že je jediným na Vyškovsku, množství pacientů zvládá. „Kdo přijde, toho přijmu. Kolik nových jich ale třeba za měsíc přibude, nedokážu říct. Tato čísla nesleduji," dodal Hochman.

I přesto, že revmatolog stále nové pacienty přijímá, současnou situaci s nízkým počtem odborných lékařů nevidí rád třeba Vyškovan Martin Janíček. „Sice revmatologa nepotřebuji, ale pokud bych měl kvůli tomu, že by měl třeba plno nebo neměl nasmlouvanou mou pojišťovnu, jezdit do Brna, nelíbilo by se mi to. Přijde mi to v dnešní době nekomfortní," zdůraznil muž.

Pokrytí poptávky

Zvlášť když by měl onemocnění, které by ho omezovalo v pohybu. „Každý okres by měl disponovat tolika doktory, aby pokryli poptávku. Každá pojišťovna má být schopná zajistit svým klientům odbornou péči," je přesvědčený Janíček.

To ovšem není tak jednoduché. Určení počtu lékařů totiž není v kompetenci okresního města. Pokaždé musí proběhnout výběrové řízení, které organizuje referát zdravotnictví krajského úřadu. „Může ho iniciovat buď zdravotní pojišťovna, nebo lékař, který chce mít s nimi smlouvu. V řízení je komise, která určí, zda by bylo dobré mít v konkrétním regionu daného lékaře s určitou odborností. Poté záleží na zdravotních pojišťovnách, jestli ho nasmlouvají nebo nikoliv. V podstatě to, jestli nějaká odbornost na Vyškovsku bude, je na vůli zdravotních pojišťoven," vysvětlil systém vyškovský kardiolog Pavel Veselý.

Ve výběrovém řízení má svého zástupce i kraj. Všímá si zejména pověsti a praxe uchazeče, přístupu k pacientům a možností splnit předpoklady pro poskytování služeb v daném oboru. „Nově by měl brát v úvahu také síť dané pojišťovny, to je však v praxi v současnosti obtížné, protože žádné objektivní požadavky na síť poskytovatelů nejsou stanovené. Očekáváme tak metodiku ministerstva zdravotnictví," informovala krajská mluvčí Eliška Holešinská Windová.

Bez řízení těžko

Právě Veselý je jedním ze dvou kardiologů, kteří na Vyškovsku působí. „Pacientů máme hodně, ale snažíme se vše stíhat," ujistil.

Varianta, že by do Vyškova přišel třeba právě další kardiolog a sám od sebe si otevřel ordinaci, nepřipadá v úvahu. Pokud tedy chce, aby jeho zákroky proplácela pojišťovna. „Bez výběrového řízení a souhlasu pojišťovny to nejde," připomněl Veselý.

Podle něj je dnes nedostatek doktorů v podstatě v celé zemi. „Pak vznikají problémy, které budou do budoucna ještě horší. Starší doktoři odejdou a může nastat situace, že mladí v odbornostech vůbec nebudou. Osobně si myslím, že obecně je politika ve zdravotnictví spíš špatná. Následky pocítíme už za několik let. Lidé se dožívají vyššího věku, jsou víc nemocní a počet lékařů klesá," varoval Veselý.

Možná se ale blýská na lepší časy. Nově má totiž možnost iniciovat výběrové řízení i obec. „Dosud jsme ovšem žádný podnět obce neobdrželi. Do budoucna by to ale mohl být jeden z důležitých ukazatelů, zda je péče v daném místě dostatečně zabezpečená," poukázala Windová.

Ne všichni ale situaci vnímají jako vážnou. Vyškovance Zdeňce Michálkové je už osmdesát let a nemá problém vyjet za odborníkem do Brna. „Když potřebuji radu, vím, na koho se obrátit. Vždy mě přijali, na to si nemůžu stěžovat. Praktický lékař mě sice posílá k odborníkům do centra léčení osteoporózy v Brně, protože ve Vyškově chybí k léčbě technika i doktor, který by mi předepsal léky. Ale to mi nevadí. Cestování do Brna zvládám bez potíží," prozradila žena.