DALŠÍ SBÍRKA. Část sice chtějí získat z dotací, díky úspěchu sbírky se ale rozhodli, že udělají ještě jednu. „Lidé můžou přispět zase o Velikonocích," potvrdil slavkovský děkan Milan Vavro s tím, že je na střeše ještě čekají práce za milion šest set tisíc korun. „Rekonstrukce této jedinečné památky klasicistní architektury v České republice byla loni rozdělená do dvou etap. Na jaře se dělníci věnovali podstřeší, v létě začala obnova střešního pláště," připomněl.

Co se týká dotací, z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury je pro Slavkov vyčleněný jeden milion sto patnáct tisíc korun. O ně se kromě kostela uchází podle vedoucího odboru investic a rozvoje Petra Lokaje i zborcená zeď v zámeckém parku a historický dům na rohu Brněnské ulice a Koláčkova náměstí. „Jak peníze rozdělit, doporučí orgánům města odborná komise složená ze zástupců Slavkova a památkové péče, vlastníků památek a veřejnosti. Zasedat bude devatenáctého února," přiblížil Lokaj.

POKRAČUJÍ SE STŘECHOU. Kvůli havarijnímu stavu loni začala také rekonstrukce střechy kostela svatého Martina v Lulči. Opravená už je jedna třetina, letos na ní dělníci budou pokračovat. „Památka v loňském roce získala z havarijních programů ministerstva kultury tři sta dvacet tisíc korun. Pro letošní rok ještě neznáme konkrétní sumu. Očekáváme však, že půjde o podobnou částku," sdělil referent pro památkovou péči ve Vyškově Petr Bařinka.

Už při zahájení oprav se odhadovalo, že si střecha vyžádá okolo dvou a půl milionu korun. „Takže rekonstrukce zřejmě bude během na dlouhou trať," řekl Bařinka.

PODLAHA I OMÍTKY. Provětrávanou podlahu a nové omítky letos dostane kostel ve Starých Hvězdlicích. Dělníci se budou věnovat hlavně odvlhčení interiéru. „Loni šlo na opravu pět set dvacet tisíc korun z Programu na obnovu památek a milion už stavba spolkla dřív. Jde o poměrně velké investice, a to především kvůli významu památky. Je to jediný románský kostel ve správním obvodu Vyškova. Problémem je složitý terén a vysoko sahající spodní vody, které působí potíže s vlhkostí," nastínil referent.

MĚSTO DÁ PŮL MILIONU. Opravenou střechu i novou fasádu bude mít v letošním roce kostel svatého Ondřeje v Ivanovicích na Hané, kterému se především ve věžích značně odlupuje omítka. Na rekonstrukci památky se zajímavě řešenou zvonicí přispěje i město. „Nic ještě není jisté, ale počítáme s částkou okolo půl milionu korun," řekl starosta města Vlastislav Drobílek.

LEPŠÍ SCHODY. Výměna starých oken, nová výmalba a další opravy spíš drobnějšího charakteru pak čekají kostel zasvěcený svatému Mikuláši v Nevojicích. Na opravy přispěje i vesnice. Podle bučovického faráře Maxmiliána Fila třiceti tisíci korunami. Dobrou zprávu má i pro věřící z Bučovic. „Ke kostelu bych rád opravil vstupní schodiště. Záleží ale na tom, jestli se nám podaří získat krajské dotace," zmínil Filo.

KATEŘINA LORENZOVÁ