Město sice loni žádalo o příspěvek na ministerstvu pro místní rozvoj, nicméně neúspěšně. Vliv počasí se tak na objektu stále podepisuje. „Jde o dlouhodobý problém. Zatím jsme zeď nemohli opravit, protože musíme přesně dodržet styl, v němž byly postavené, což se neobejde bez dotace," nastínila mluvčí Slavkova u Brna a zámku Veronika Slámová.

Spolu s příspěvkem na obnovu zdi radnice v loňském roce usilovala také o peníze na rekonstrukci stovky let starých zámeckých valů. „Problém s nimi bude nutné řešit v blízké době, protože jsou rovněž v docela špatném stavu," dodala Slámová.

Jak uvedla už dřív, ministerskou dotaci loni nedostali zejména z důvodu, že plánované opravy, do nichž peníze měly jít, se netýkaly přímo budov památky, ale okolí.

Z městské kasy ne

Podle slavkovského starosty Michala Boudného nyní město zpracovává projektovou dokumentaci na obnovu poničené zdi. „A spolu s projektem na opravu valů chceme opětovně žádat o dotace, tentokrát z Integrovaného operačního programu. Jejich oprava se totiž kvůli památkové ochraně může podle odhadů pohybovat až kolem třiceti milionů korun," upřesnil Boudný.

Aby do ní město investovalo z vlastní pokladny, podle něj není příliš reálné. „Na investice, tedy opravy silnic, chodníků a podobně, máme ročně vyčleněných kolem deseti milionů korun. Kdyby radnice měla vložit peníze do obnovy zdi a valů, znamenalo by to pro ni velkou zátěž," poznamenal starosta.

Pokud se Slavkovu dotaci podaří získat, můžou se lidé těšit na novou turistickou atrakci. „Ve valech se nachází například zámecká restaurace nebo veřejné toalety. Nyní ovšem nejsou přístupné po celém obvodu a návštěvníci se dolů dostávají zdlouhavou cestou nebo skrz zámek," podotkla Slámová.

Díky stavebním úpravám by památka mohla být přístupná i ve spodní části a lidé by ji tak mohli poznat i z jiné perspektivy.

Zatímco obnova zmíněných dvou objektů je prozatím nejistá, lépe to vypadá s plánem na stavbu výtahu. „Na jeho vybudování v severním křídle, v místě, kde se v padesátých letech zbortilo schodiště, jsme podávali žádost už v roce 2004. Nyní se nám naskytla další příležitost projekt předložit do Integrovaného operačního programu," zmínila Slámová.

Co se obecně týká získávání dotací, slavkovský zámek za posledních deset let obdržel zhruba dvě stě padesát milionů korun. Obnovou tak prošla střecha, fasáda, milion korun památka získala na parkoviště. „Přestože díky tomu zámek přitahuje velkou pozornost lidí a je dějištěm množství kulturních akcí, někteří místní ho stále považují za zátěž," poukázal slavkovský radní Hynek Charvat.

Z jednoho místa

Například Slavkovanka Jana Kyjovská je opačného názoru. „Díky dotacím je krásně opravený a jeho údržba se, myslím, dá dobře platit ze vstupného, protože je hodně navštěvovaný. Třeba mně se moc líbí opravené nádvoří," svěřila se důchodkyně.

Pokud v příštím roce nevyjdou dotace, zámek i tak čeká poměrně zásadní změna. Nově pod něj má spadat provoz Společenského centra. „Kulturní život ve Slavkově by tak byl řízený z jednoho místa," naznačila místostarostka města Marie Jedličková.

ZDENĚK KOUSAL