To je i případ vyškovské Knihovny Karla Dvořáčka. „Za první pololetí letošního roku se počet naších čtenářů zvedl oproti loňsku o desítky a lidé si půjčili o stovky knih více," uvedla Zdeňka Adlerová z Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Zvýšení daně u knih však paradoxně knihovny zároveň poškodilo. „Před třemi lety se nám poměrně výrazně snížil rozpočet na nákupy knížek. Přestože od té doby se nezměnil, knihy jsou rok od roku dražší, takže si jich můžeme dovolit čím dál méně," vysvětlila Adlerová.

Vysoké ceny knih nutí šetřit i lidi. „Omezil jsem nákup knih asi na jednu ročně. Nejčastěji to jsou cestopisy. Taková knížka totiž stojí třeba i sedm set korun. Jinak si je teď spíš už nechávám darovat k nejrůznějším příležitostem od rodiny. Když už si nějakou knížku koupím, tak je to většinou průvodce, který jsem nesehnal v knihovně nebo antikvariátu," uvedl například Josef Kadlec z Vyškova.

Lidé se proto obracejí na knihovny. „Hodně si pak například přejí, abychom u bestsellerů pořizovali víc kusů od jednoho titulu, aby se tím na něj snížila čekací doba. To už si však můžeme dovolit jen ve velmi výjimečných případech, například u v současné době velmi oblíbených švédských detektivek," vysvětlila za vyškovskou knihovnu Adlerová.

Až třetí místo

Snížený rozpočet na nákup knih se podle ní podepsal i na letošním umístění v soutěži Městská knihovna roku. „Zatímco dřív jsme ve své kategorii obsazovali pravidelně druhé místo, letos jsme klesli na místo třetí. Dolů nás posunula menší nabídka," vysvětlila Adlerová.

Pokles tržeb zaznamenala také knihkupectví. „Není to nic drastického, ale tržby opravdu klesly. Těšíme se proto na Vánoce a doufáme, že nám tuto ztrátu vyrovnají. Z knih, které se prodají, jde na dračku nejvíc literatura faktu, třeba téma druhé světové války," uvedla například Zlata Lusková z jednoho z vyškovských knihkupectví.

Také vyškovská prodejna odborných knih a učebnic spoléhá na Vánoce. „Určitý pokles v tržbách bude, ale i když jsou knihy drahé, učebnice se prodávat musí, takže ten propad zatím není tak obrovský. Studenti však stále víc začínají využívat antikvariáty," vysvětlila majitelka prodejny Milana Farníková.

Už příští týden se vzhledem k situaci bude konat takzvaný Velký knižní čtvrtek. Devět předních českých nakladatelství se tak pokusí trh s knihami oživit. „Uvedou na trh dvanáct novinek, které patří k tomu nejlepšímu, co se na podzimní knižní sezonu chystá. Novinky zavedených autorů zpestří i netradiční grafický román, takže na své si přijdou milovníci všech žánrů," uvedla mluvčí projektu Johana Turnerová.

Svůj podíl na menším počtu prodaných tištěných knih mají podle Pavla Nýče z nakladatelství Fragment také moderní technologie. „V literatuře se o slovo hlásí elektronické knihy a audioknihy. Vydavatelé se tak pomocí moderních technologií snaží víc přiblížit mladým lidem, pro které je používání těchto knih přijatelnější," řekl Nýč.