Zástupce jednoho z koaličních partnerů Aleš Musil z Volby pro město je přesto s bilancí spokojený. „Všechny strany, které koalici tvoří, měly při volbách ve svých programech některé body shodné. Tato styčná místa se daří bez problému prosadit. Část z plánů, které jsme pak měli jen za Volbu pro město, se doufám podaří ve zbylých dvou letech ještě prosadit," řekl Musil.

Jedním z nich je zlepšení kulturního prostředí v Sokolském domě. „Především je potřeba vylepšit sedací systém v kině. Zásuvný systém skřípe a vrže. Ve Vyškově by mělo vzniknout kino s pevnými kvalitními sedačkami. Věřím, že by lidé před ježděním do Brna dali přednost Vyškovu," podotkl.

Svůj volební program se snaží prosadit i opozice. „U nás jde například o podporu hasičů a sportu," sdělil zastupitel Petr Nováček (KSČM, bezpp.). Ten své podněty představuje i v diskuzích při zasedání zastupitelstva. Upozornil například na nutnost přemístění dopravních značek u parkoviště pod sídlištěm v Hybešově ulici. Jeho podnět letos město vyslyšelo.

Na druhou stranu Musil podotkl, že za dva roky v koalici pochopil, že některé body z volebního programu neuskuteční. „Původně jsem si myslel, že není nutné dávat tolik peněz do sportu, ale poznal jsem, že veřejnost ve Vyškově je pro sport velmi nadšená. Ne vždy je subjektivní názor ten pravý," uznal Musil.

4členy má vyškovská koalice. Kromě tradiční ČSSD, KDU-ČSL a ODS se po volbách v roce 2014 přidala i Volba pro město.

Právě podpora sportu je jedním z bodů programového prohlášení čtyřkoalice. I nadále do ní poputují peníze z rozpočtů. Kromě stavby zimního stadionu radnice plánuje například rozšíření Oranžového hřiště ve Smetanových sadech. V lokalitě má vzniknout i workoutové a discgolf hřiště. „Podle programového prohlášení počítáme například s osvětlením přechodů i dalším zvelebováním sídlišť. A v neposlední řadě s rekonstrukcí objektu v Žižkově ulici," popsala mluvčí města Dana Ryšánková.

Starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD) pak upozornil i na předláždění chodníků na náměstí.

Město s ní počítá navzdory tomu, že v programovém prohlášení není. „Protože do země musí kopnout plynaři, tak se do prací pustíme také, aby se náměstí nerozkopávalo dvakrát. V příštím roce začne první etapa," upřesnila Ryšánková.

Některé body prohlášení však do konce roku 2018 koalice nesplní. Už nyní je jasné, že půjde například o řešení dopravy v sídlišti Hraničky. „Obyvatelé nakonec rozhodli, že návrh na nové parkování nevyužijí. Neuskuteční se ani přestavba a navýšení kapacity parkoviště u hygieny. Při přípravě město narazilo na řadu problémů, a akce by tak byla ve vztahu k tomu, co by přinesla, příliš nákladná," zdůvodnila Ryšánková s tím, že lidé nemají počítat ani s výstavbou cyklostezky mezi Vyškovem a Pustiměří. „My jsme připravení. Ale čekáme na Pustiměř, jestli se rozhodne do stavby jít a vyřeší problémy, které se z její strany výstavby týkají," podotkla mluvčí.