Celkem sedm věcí s podzimní tematikou můžou vyrábět nejen dětští návštěvníci, kterých přišly desítky. „Dílničky máme odstupňované podle složitosti, aby výrobek zvládli i ti nejmenší a naopak je tu také jedna, u které se zabaví i dospělí," ujišťuje Dita Hořavová, která celou akci organizuje.

Mezi ty nejjednodušší podle ní patří například vyrábění střapců nebo papírových přáníček. „Na dalších stanovištích je pak dělání věnců nebo pletení košíčků. Nechybí ani zdobení dýní či šišek," vyjmenovává další možnosti Hořavová.

DVACET DOBROVOLNÍKŮ

Podle ní za akcí s podzimní tematikou stojí přibližně dvacet lidí. „Všichni jsme tady jako dobrovolníci. Vybrané peníze jdou pak zpátky k dětem v podobě třeba nových pomůcek ve školce. Obec nám zároveň vychází vstříc bezplatným propůjčením společenského sálu," vysvětluje Hořavová s tím, že uspořádání podzimních dílniček provázelo několik týdnů příprav a plánování.

V hlavní roli jsou každoročně dýně. „Dá se říct, že je to vlastně taková dýňová akce. Nejrůznějšími technikami je zdobíme, návštěvníci si ale můžou dát i třeba dýňovou polévku. Pro děti, které vyrábění omrzí, jsme ve druhém sále připravili promítání pohádek," připomíná Alena Růžičková, která za celým podzimním setkáním rovněž stojí.

Počet návštěvníků obě ženy potěšil. „Dá se říci, že se množství lidí, kteří k nám zavítají, každým rokem navyšuje. Snažíme se zapojovat i mimokřenovické. Letos to vidíme na víc než dvě stovky návštěvníků," shodují se organizátorky.

Alena Vrbová, která pomáhá u stánku zaměřeného na vytváření přáníček, je na setkání už několikátý rok. Připomíná rovnost při výběru jednotlivých stanovišť. „Ve fázi příprav máme vždy schůzku s ostatními matkami, na které vybereme ty nejzajímavější nápady," zmiňuje Vrbová.

VYZKOUŠÍ SI TECHNIKY

Její dcera Tereza Špačková si jejich výběr pochvaluje. „Moc se mi na akci líbí. Je skvělé, že si můžu vyzkoušet různé techniky u vyrábění okrasných předmětů. Nejvíc mě baví asi zdobení dýní. Některé jsou už moc pěkně zpracované," hodnotí osmiletá dívka z Křenovic.

To Marii Mazlové, která je na dílničkách s desetiletou neteří Kristýnou, nejvíc učarovalo obtížné pletení košíčků. „Je to tu moc fajn. Člověk načerpá inspiraci a nápady. Chodíme pravidelně třetím rokem. Neteř už je starší, takže zkoušíme právě i ty obtížnější výrobky," říká.

Uplést takový košíček možná vypadá na první pohled jednoduše. „Ve skutečnosti je to ale docela těžké. Výsledek ale pak za poměrně delší čas strávený při pečlivém soustředění rozhodně stojí za to," oceňuje Mazlová.

Desetiletou Kristýnu košíčky rovněž přitáhly. „Je to dnes jednoznačně nejlepší stánek. Až dodělám košíček, tak si půjdu nazdobit také nějakou dýni. A možná zkusím i dýňovou polévku," usmívá se dívka.