Jako třeba Jan Cenek. „Mám k hospodářství velmi blízko. Moc dobře vím, k čemu všemu se koně dali využít. Když jsem vyrůstal, vlastnil je tatínek, který s nimi jezdil právě i na pole. Tak jsem si přišel trochu zavzpomínat," říká obyvatel Hrušek.

Jako jeden z prvních představuje své koně František Dobrovolný z Újezdu u Brna. Příchozím předvádí, jak se dřív oralo. „Jedná se o přípravu pole na setí. Jde však jen o symbolickou ukázku. Na ploše, kterou máme vyhrazenou, je tráva. A tu rozorat nesmím," přibližuje Dobrovolný s tím, že ho čeká ještě jeden vstup. „To už ale půjde o podzimní práce – zaorání pole," připravuje se na další ukázku.

Starý způsob obstarávání pozemků využívá i v běžném životě. Má sice traktor, ale jak říká, práce s koněm je pro něj odreagování. „Mám to místo fitcentra," směje se a dodává, že nepřehání. „Práce je to opravdu těžká," zdůrazňuje Dobrovolný.

Pracovat s koňmi na poli ho učil už dědeček a tatínek. „A já zkušenost začínám předávat svému vnukovi. Má čtyři roky, tak se snažím v něm odmala pěstovat lásku k přírodě," zmiňuje.

Umění, které na hospodářském dni předvádí, obdivuje například Martina Richterová z Hrušek. Na akci vzala svou šestiletou dceru Elišku. „Chtěla jsem, aby se pobavila a zároveň se něco dozvěděla. Akce je perfektní. Oceňuji, že nám přibližují, jak těžce se dřív pracovalo," chválí mladá žena.

Nadšená je i Eliška, která se za humna moc těšila. Koně má totiž ráda. „Vůbec jsem ale nevěděla, na co všechno se v minulosti využívali. Která z ukázek se mi líbila nejvíc? To nejde říct, úplně všechny," je spokojená dívka.

To už ale ukázky polních prací končí. Diváci si však ještě přijdou na své. Na travnaté ploše začíná hořet kupka sena. O likvidaci požáru se starají jiříkovičtí hasiči, kteří na místo vyráží ve starobylých kostýmech a na historické stříkačce. Tažené jak jinak než koňským spřežením.

Hříbata v Hruškách i pokřtili

- hospodářský den se v Hruškách konal poprvé

- součástí letošního ročníku bylo i křtění hříbat

- starosta Hrušek Jan Kauf doufá, že se akci podaří uskutečnit každý rok

- pořadatelé jsou milovníci koní, část z nich je stále využívá k tradičním pracím

- lidé jejich umění můžou obdivovat i na srpnových vozatajských závodech a soutěži v orbě v Hodějicích