Po loňském bourání jedné zídky tak pokračuje projekt, který chce vrátit centru města původní vzhled. „Chceme tam postavit chodníky a dosáhnout toho, aby bylo ve městě méně bariér,“ dodala mluvčí.

I podle Slavkovanky Vladimíry Suchomelové je bourání zídek potřeba. „Zámek je kvůli jedné z nich docela schovaný, navíc nevypadají dobře,“ řekla žena.

1,5milionu korun bude maximálně stát bourání cihlových zídek na slavkovském náměstí.

Radnice chce za bourání utratit nanejvýš jeden a půl milionu korun. Dělníci se pustí do práce v září nebo v říjnu. „Zabere jim to asi dva měsíce,“ odhadl vedoucí odboru investic a rozvoje slavkovské radnice Petr Lokaj.

Naproti Společenskému centru Bonaparte tak zůstane pouze rondel. „Nikomu nepřekáží a dnes slouží jako letní zahrádka nebo vyhlídkové místo. Navíc tam roste strom a zeleň,“ vysvětlila mluvčí města.

Oprava kanalizace - ilustrační snímek
Na rekonstrukci kanalizace naváže oprava chodníků

Právě zelené plochy chce město zachovat. „Odstranili jsme už zídku podél centra Bonaparte a místo ní nechali postavit obrubník a zasadit nový trávník,“ připomněla Slámová.

Vzhled města nemá vylepšit jen bourání rozpadajících se zídek z druhé poloviny devadesátých let minulého století. Radnice zaplatila také jeden a půl milionu korun za nové lavičky, kterých nyní stojí v centru třicet, za dvacet odpadkových košů a šest stojanů na kola. Usiluje i o sjednocení vzhledu reklam a nových výloh. „Pořídili jsme i nové nádoby na květiny a zmizela stará telefonní budka, která se už rozpadala,“ řekla Slámová.

Město se budku snažilo podle slov starosty Michala Boudného zachovat. „Ale už dávno jsme ji chtěli pro nízký zájem odpojit. Nabídli jsme její opravu studentům učebního oboru truhlář na integrované střední škole, ale ti to odmítli s tím, že už je na záchranu příliš pozdě,“ dodal starosta.

Ilustrační foto
Mrtvice patří mezi významné zabijáky v kraji. Může za ni i znečištěný vzduch

Tyto změny doplňuje plán výstavby nového kruhového objezdu v jižní části centra. „Má usnadnit dopravu přes Slavkov po silnici 0501. Nyní se připravuje projektová dokumentace,“ informoval Lokaj.

Stavbu kruhového objezdu předpokládá až v roce 2019, nebo spíš 2020. „Má stát na křižovatce ulic Slovákova, Československé armády a Polní,“ dodal. Stavba celého nového průtahu vyjde asi na sto milionů korun. Dotace na ni zatím nejsou schválené.

LUCIE PINKOVÁ