VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hlavně nepřipálit. Kovbojové i učitelky soutěžili ve Slavkově o nejlepší guláš

Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Velkou vařečkou v ještě větším černém kotli bez ustání míchá muž od hlavy k patě komplet oblečený v džínovině. S koženým prošívaným kloboukem na hlavě vypadá, jako kdyby si odskočil z modernější verze Tenkrát na západě, kovboj se ale namísto divokých westernových přestřelek zabývá tím, aby nepřipálil guláš.

14.5.2017
SDÍLEJ:

Gulach fest ve Slavkově u Brna. Areál obsadili milovníci hovězího guláše.Foto: Deník / Jelínková Adéla

Guláš probublává a zabarvuje vnitřní stěny mohutného kotle na oranžovo, přičemž každým pohybem dřevěné vařečky propouští své lákavé aroma k nosům všech přihlížejících i kolemjdoucích, kteří jsou součástí sobotního tradičního soutěžního Gulach Festu ve Slavkově u Brna.

Hned vedle soutěžících z Westernu se své umění ve vaření kotlíkového guláše snaží dokázat čtyřčlenný tým složený z učitelek a žáků slavkovské střední integrované školy. Tamní pedagožky odborného kuchařského výcviku vsadily na klasiku. „Držíme se starých osvědčených receptur,“ shrnuje strategii Jana Pytelová. A podle její kolegyně Barbory Stackeové se to vyplácí. „Prodali jsme tak padesát porcí, zbývá nám už jen pár lžiček pro porotu,“ bilancuje žena. Přestože jsou teprve tři hodiny odpoledne, spousta týmů vyškrabává zbytky guláše ze dna hrnce.

Studenti krájeli cibuli

O šest kilo naporcovaného a naloženého hovězího krku a množství cibule se v týmu ISŠ starali studenti prvního ročníku školy. Pod dohledem učitelek chlapci ve vysokých kuchařských čepicích a v modrobílých pruhovaných zástěrách dodržovali zavedený postup a poctivě míchali – už od rána, kdy ještě areálem neproudili žádní lidé. „Navzájem jsme si všichni pomáhali, snažili jsme se, aby byl guláš co nejlepší,“ komentují shodně kuchtíci Pavel Karásek a Tomáš Pruch.

Suroviny si ale nakrájeli a naložili dopředu. „To se smí, je to v pravidlech soutěže. Tady jsme dávali všechno dohromady a kořenili,“ vysvětlila Stackeová, která v soutěžení o nejlepší guláš spatřuje výbornou prezentaci školy. O představení se veřejnosti nouze není. Podle organizátora akce Petra Zvonka bývá pravidelně areál soutěže nabitý slavkovskými i přespolními gurmány. „Patnáct set až dva tisíce lidí se tu pravděpodobně mohlo zamotat,“ předpokládá muž.

Pohled na dav lidí, který mlsně obchází stanoviště s domácím gulášem mu dává zapravdu. Stranou od vybírajících a kupujících si svou porci guláše od týmu BAFI vychutnává Slavkovanka Alena Tesaříková. „Chodím sem každý rok a vždycky si dávám jídlo od BAFI – jsou to moji přátelé, tak je aspoň trochu podpořím,“ zmiňuje žena. Její kamarádka plastovou misku nedrží, vůně gulášů vinoucí se areálem ji nenalákala. „Já si nerada dávám nějaké jídlo mimo domov, sním jenom to, co si sama uvařím,“ vysvětluje Lenka Klementová.

Ten nejlepší guláš vyhlásí až v pět hodin večer, po celém dni vaření, odborná porota. „Jedná se o lidi z oboru – jsou to hoteliéři a kuchaři,“ popisuje Zvonek. Jak dodává, tentokrát se soutěže účastní jedenáct týmů, z toho devět přímo ze Slavkova. „Další jsou z Maref a z Viničných Šumic,“ doplňuje Zvonek.

Vyhrát můžou mimo jiné i v kategorii image týmu popřípadě v popularitě u návštěvníků, kteří jim podle vlastního uvážení dávají žetony, které získaly u vstupu.

I přes nárazové deště a průtrže se do areálu ženou stále další a další lidé. Když dochází jedenáct druhů gulášů, vrhnou se na grilovanou kýtu, která se pomaličku otáčí na rozpáleném rožni a neustálým odřezáváním plátů masa putujících k hladovým hostům se postupně tenčí.

Autor: Adéla Jelínková

14.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jeden z pořadatelů OPEN FAIR Vyškov David Mach (vlevo).

Pořadatelé florbalové OPEN FAIR Vyškov nachystali novinky. Zahrají si o školáci

Barona chtějí Drnovičtí připomenout pamětní deskou.

Barona chtějí Drnovičtí připomenout pamětní deskou

Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Brno – Členy vojenského klubu, kteří se o víkendu pokusili vrátit růžovému tanku IS-2 před červeným kostelem v Brně původní zelenou barvu, ve čtvrtek podpořilo velvyslanectví Ruské federace v České republice. Jeho zástupci se ohradili proti tvrzení Davida Černého, který tank přetřel na růžovo, že se jedná o symbol okupace z roku 1968.

AKTUALIZOVÁNO

Restaurace v Brně se chlubí návštěvou vraha Kajínka. Vzbudila rozporuplné reakce

Brno /ANKETA/ – Omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, kterého z rýnovického vězení propustili v úterý odpoledne, je nyní v Brně. Ve čtvrtek v poledne se naobědval v bystrcké restauraci Akát, která se fotografií Kajínka pochlubila na svých stránkách na Facebooku. "U nás v restauraci byl na obědě na rozhovoru s novináři," řekl Brněnskému deníku Rovnost majitel restaurace, který si nepřál uvést jméno.

Hasiči naháněli v Bučovicích krávu

Bučovice – Pozdvižení vzbudila ve čtvrtek v Bučovicích okolo šesté hodiny ráno kráva, která utekla z areálu firmy Jatky Bučovice.

Na novinky láká i slavkovské koupaliště. Děti si užijí na minitobogánu

Blanensko, Vyškovsko – Vyškovanka Žaneta Fialová už odpočítává dny do prázdnin. Kromě brigády ji čeká dovolená, návštěva festivalu a těší se i na odpočinek u vody. „S kamarádkami chodíme do aquaparku ve Vyškově. Je tam dobré zázemí i občerstvení. Doufám, že počasí začne co nejdřív přát a my vyrazíme," přeje si dívka.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies