Guláš probublává a zabarvuje vnitřní stěny mohutného kotle na oranžovo, přičemž každým pohybem dřevěné vařečky propouští své lákavé aroma k nosům všech přihlížejících i kolemjdoucích, kteří jsou součástí sobotního tradičního soutěžního Gulach Festu ve Slavkově u Brna.

Hned vedle soutěžících z Westernu se své umění ve vaření kotlíkového guláše snaží dokázat čtyřčlenný tým složený z učitelek a žáků slavkovské střední integrované školy. Tamní pedagožky odborného kuchařského výcviku vsadily na klasiku. „Držíme se starých osvědčených receptur,“ shrnuje strategii Jana Pytelová. A podle její kolegyně Barbory Stackeové se to vyplácí. „Prodali jsme tak padesát porcí, zbývá nám už jen pár lžiček pro porotu,“ bilancuje žena. Přestože jsou teprve tři hodiny odpoledne, spousta týmů vyškrabává zbytky guláše ze dna hrnce.

Cachena.
Vzácné krávy s velkými rohy přivezli do zooparku až z Německa

Studenti krájeli cibuli

O šest kilo naporcovaného a naloženého hovězího krku a množství cibule se v týmu ISŠ starali studenti prvního ročníku školy. Pod dohledem učitelek chlapci ve vysokých kuchařských čepicích a v modrobílých pruhovaných zástěrách dodržovali zavedený postup a poctivě míchali – už od rána, kdy ještě areálem neproudili žádní lidé. „Navzájem jsme si všichni pomáhali, snažili jsme se, aby byl guláš co nejlepší,“ komentují shodně kuchtíci Pavel Karásek a Tomáš Pruch.

Suroviny si ale nakrájeli a naložili dopředu. „To se smí, je to v pravidlech soutěže. Tady jsme dávali všechno dohromady a kořenili,“ vysvětlila Stackeová, která v soutěžení o nejlepší guláš spatřuje výbornou prezentaci školy. O představení se veřejnosti nouze není. Podle organizátora akce Petra Zvonka bývá pravidelně areál soutěže nabitý slavkovskými i přespolními gurmány. „Patnáct set až dva tisíce lidí se tu pravděpodobně mohlo zamotat,“ předpokládá muž.

Pohled na dav lidí, který mlsně obchází stanoviště s domácím gulášem mu dává zapravdu. Stranou od vybírajících a kupujících si svou porci guláše od týmu BAFI vychutnává Slavkovanka Alena Tesaříková. „Chodím sem každý rok a vždycky si dávám jídlo od BAFI – jsou to moji přátelé, tak je aspoň trochu podpořím,“ zmiňuje žena. Její kamarádka plastovou misku nedrží, vůně gulášů vinoucí se areálem ji nenalákala. „Já si nerada dávám nějaké jídlo mimo domov, sním jenom to, co si sama uvařím,“ vysvětluje Lenka Klementová.

Ten nejlepší guláš vyhlásí až v pět hodin večer, po celém dni vaření, odborná porota. „Jedná se o lidi z oboru – jsou to hoteliéři a kuchaři,“ popisuje Zvonek. Jak dodává, tentokrát se soutěže účastní jedenáct týmů, z toho devět přímo ze Slavkova. „Další jsou z Maref a z Viničných Šumic,“ doplňuje Zvonek.

Vyhrát můžou mimo jiné i v kategorii image týmu popřípadě v popularitě u návštěvníků, kteří jim podle vlastního uvážení dávají žetony, které získaly u vstupu.

I přes nárazové deště a průtrže se do areálu ženou stále další a další lidé. Když dochází jedenáct druhů gulášů, vrhnou se na grilovanou kýtu, která se pomaličku otáčí na rozpáleném rožni a neustálým odřezáváním plátů masa putujících k hladovým hostům se postupně tenčí.

Lokální bouře doprovázená kroupami zasáhla Strážnici na Hodonínsku. Voda zatopila některé ulice i sklepy domů.
Řádění bouřky ve Strážnici: záplavy, stržené střechy, kroupami zasypané ulice