Malé návštěvníky ovšem, přestože vypadají docela děsivě, nijak zvlášť nestraší ani se nevyptávají, co špatného během roku udělali. „Pojďte si zaskákat v pytli!" zní z úst jedné z pekelnic. Přesně tak, čerti do Ivanovic nepřišli nahánět hrůzu, ale hrát si. Proto se také akce pořádaná v centru města nazývá Čertovské hry.

Pekla čertice

Místním dobrovolným hasičů, kteří tuto část celodenního adventního programu zajišťují už potřetí, příprava zabrala asi týden. Pro účastníky připravili čtyři stanoviště. „A to chůzi s vajíčkem na lžičce, skákání v pytli, skládání puzzle a hod špalkem. Nejde o nic náročného," vyjmenovává čertice, které pomáhá ještě jeden kolega a tři kolegyně.

Po splnění každého úkolu na malé hříšníky čeká sladká odměna v podobě perníku. „Ty jsem pekla já," směje se čertice u stanoviště, kde se hází špalkem.

Zatímco ona a její kolegyně dětem pomáhají, čerta u skládání puzzle je možné bez nadsázky nazvat záškodníkem. Už poskládané kousky totiž snaživcům bezostyšně odsunuje nebo přetáčí. „To je potřeba, jinak by to nebylo ono," ospravedlňuje se.

A dětem to nevadí. Baví se a stejně tak i jejich doprovod. Třeba Bohumila Sedláková do Ivanovic přijela až z Brna. „Z Ivanovic na Hané pocházím, odstěhovala jsem se před mnoha lety. Ale město mám stále ráda a pořád mě sem něco táhne. Zaprvé je to moje sestra a další rodina a také akce, které se tady pořádají. Většinou jsem v tuto dobu bývala nemocná, takže jsem zde letos poprvé," svěřuje se Sedláková.

S sebou vzala i své dva vnuky žijící v Brně. „Navštívili jsme trhy, divadlo a určitě si počkáme i na rozsvěcení stromu," naznačuje Brňanka, co bude následovat po Čertovských hrách.

Není moc obvyklé rozsvěcovat jeden ze symbolů Vánoc takřka týden po začátku adventu, v Ivanovicích jde ovšem o tradici. „Mnozí se nám smějí, že jsme opoždění. Ale nám to nevadí," říká s úsměvem starosta města Vlastislav Drobílek a ujišťuje, že ani v následujících letech tomu nebude jinak.

Letos poprvé se podle pracovnice hospodářsko-správního odboru radnice Gabriely Hladké rozsvítí také strom před obecním úřadem. „Na něj jsme tedy nakoupili nové ozdoby a některé přibyly i na vánočním. Máme i několik nových baněk, ty pořizujeme každoročně, vždy se nějaká rozbije nebo ztratí," uvádí Hladká.

Bez Ježíška

To už je ale krátce před pátou odpoledne, kdy se schyluje ke slavnostnímu okamžiku. Pokud do centra nedorazili všichni obyvatelé města, daleko k tomu určitě není. Místo před kostelem svatého Ondřeje zaplnily davy lidí. „Určitě jde o akci, která do středu města láká nejvíc lidí," potvrzuje ivanovický tajemník Jan Kovář.

Rozsvěcování vánočního stromů na Mikuláše není jedinou zvláštností Ivanovic. Pod ním stojí betlém, kterému však hned na první pohled něco chybí. Jesličky zejí prázdnotou. Proč tomu tak je, to snad ani není nutné vysvětlovat.