„Cílem dotazníku je zjistit, jak lidé u nás vnímají bezpečnostní situaci ve svém okolí, v čem vidí problémy a jestli se cítí ve městě bezpečně. Výsledky nám pomohou rozhodnout, jak v nejbližší době v otázce bezpečnosti postupovat,“ uvedl starosta města Jozef Heretík.

Jedna z klíčových otázek se týká také možnosti zřízení městské policie nebo bezpečnostního kamerového systému. Po neúspěchu prvního návrhu rozpočtu totiž vypadly z výdajů náklady plánované právě na pořízení první části kamerového systému. „Obě věci sou nákladné projekty, a tak se lidí ptáme, jestli souhlasí s vynaložením tolika peněz na tato opatření, případně kterému z nich by dali přednost,“ vysvětlil starosta.

Druhý rozpočtový návrh, který budou zastupitelé v nejbližší době schvalovat, totiž počítá se sedmi sty tisíci korunami v rezervách, které by v případě kladného ohlasu mohly být použité právě na zavedení některého z bezpečnostních opatření.

Podrobný dotazník si radnice vypracovala sama. „Vycházeli jsme při formulaci dotazníku ze zkušeností jiných obcí, které v minulosti dělaly podobné ankety,“ podotkl Heretík.

Dotazníky by se měly dostat ke všem obyvatelům města. „Informovali jsme lidi o dotazníku v místním zpravodaji, který dochází bezplatně do každé domácnosti a do kterého byl jeden exemplář dotazníku přímo vložený. Dotazník je navíc možné stáhnout na oficiálních stránkách města a následně vytisknout, případně přímo v tištěné podobě vyzvednout na sekretariátu městského úřadu, kde je také umístěna urna, do které můžou obyvatelé vyplněné dotazníky vhazovat,“ dodal starosta.