Událost se stala 31. října na autobusové zastávce v Hlučíně. „Při návratu z domovské Ostravy do posádky jsem si všiml neobvyklého shluku lidí. Přistoupil jsem blíž a zjistil jsem, že na zemi leží v bezvědomí starší žena. Nikdo z přihlížejících se však k ničemu neměl. Zeptal jsem se, jestli někdo zavolal sanitku, reakce nepřišla žádná, tak jsem se toho chopil já. A následně podle doporučení zahájil resuscitaci," vzpomínal Chromulák.

Situace přitom podle něj nebyla vůbec jednoduchá. Nejen proto, že hlouček lidí nereagoval. Žena totiž chvíli lapala po dechu a následně přestala dýchat. „Vojín zjistil, že žena nereaguje na žádné podněty. Navíc jí ani nenahmatal pulz. Po doporučení operátorky zdravotnické záchranné služby tak zahájil masáž srdce. A jeho činnost se mu podařilo obnovit," vyzdvihl mluvčí generálního štábu armády Jan Šulc.

Jak dodal, v poskytnutí pomoci mu pomohly právě vědomosti získané v základním výcviku. Přestože do armády nastoupil teprve před dvěma měsíci. „Povědomí o tom má asi každý z nás, ale na kurzu nás vybičovali k perfektním znalostem a ty navíc ještě rozšířili. A to tak, že jsme je schopní použít v praxi," ocenil práci instruktorů šestadvacetiletý vojín, který do kurzu základní přípravy ve Vyškově nastoupil 3. října.

Vojín z vyškovské posádky Jiří Chromulák převzal z rukou náčelníka generálního štábu armády Josefa Bečváře plaketu Za záchranu lidského života.Zdroj: Armáda ČR

Armáda vždy byla jeho tajným snem. A letos se do ní odhodlal přihlásit. „Vojenství je mi blízké, vždy jsem se mu chtěl věnovat. V podstatě pro mě bylo jasnou volbou," uvedl.

Ve středu z rukou náčelníka generálního štábu armády Josefa Bečváře převzal plaketu Za záchranu lidského života. „Armáda po letech útlumu znovu personálně posiluje a naše řady se rozrůstají o nové vojáky. Jedním z nich je i vojín Chromulák. Zachoval se jako chlap, jako voják a jeho čin je jasným důkazem, že vojáci jsou dobře připravení pomoci našim obyvatelům," zhodnotil Bečvář.

Na svého svěřence je pyšné i vyškovské velitelství výcviku. „Navíc takovéto činy našich členů nejsou výjimkou. V loňském roce u podobného figuroval jeden z našich nováčků, předloni pak jeden z příslušníků stálého stavu," sdělila mluvčí Monika Nováková.

Zachránce se už se ženou nesetkal, dostal ale informace, že je v pořádku. „Myslel jsem, že tím, že si ji k sobě převzali záchranáři, vše skončí. Najednou se ale rozjel kolotoč dalších událostí. Jak se nyní cítím? Abych řekl pravdu, docela nervózně. Neustále se mě někdo na něco ptá, na tak velkou pozornost nejsem zvyklý, je to docela zvláštní pocit. Jsem zvyklý žít si svůj život pěkně soukromě, ale teď se najednou už v davu neschovám," řekl skromně Chromulák.

I přestože mu rozruch kolem sebe nedělá úplně dobře, rozhodně by znovu zareagoval stejně. „Jsem rád, že se podařilo paní zachránit. A samozřejmě nebudu lhát, vážím si i ocenění, které jsem získal," usmál se mladý muž.

Vojín z vyškovské posádky Jiří Chromulák převzal z rukou náčelníka generálního štábu armády Josefa Bečváře plaketu Za záchranu lidského života.Zdroj: Armáda ČR