A to zcela novou cyklostezku, kterou tak ničí. „Aut jsem na ní potkala několik. Nejenže mi to vadí kvůli bezpečnosti cyklistů, obzvlášť dětí, myslím, že stezka není na takovou zátěž stavěná," poukázala třeba Vyškovanka Věra Pernicová.

O jejích slovech se přesvědčila i redaktorka Vyškovského deníku Rovnost. A potvrzuje je například i muž diskutující na stránkách Vyškova, který se podepsal jako Michal. „Cyklostezkou kolem Kačence jezdím s dětmi. Několikrát jsem se tam setkal s tím, že její novou část využívají řidiči jako příjezdovou cestu ke svému místečku na rybolov, a už se i stalo, že ji využili jako parkoviště," poznamenal.

Pernicová se navíc obává, že bude stezka brzy zničená. To už se však podle všeho stalo. „Nejde jen o rybáře, ale jezdí po ní i další lidé, kteří se do Kačence míří třeba vykoupat. V daném místě ale není cesta nijak označená jako cyklostezka, takže jim ani nemůžeme nic říct. Když byla postavená, město mělo hned zajistit, aby tam bylo nějaké značení. Tam, kde přes ni auta přejíždějí, už je zničená," sdělil šéf vyškovských rybářů a městský zastupitel Radoslav Kotík.

Věc se už dostala k vyškovským strážníkům, kteří rovněž přítomnost aut na stezce pro pěší a cyklisty zaznamenali. „Máme k dispozici fotografie některých aut, která v místě stála. Dostávají se na ni z horní části v místě, kde je obslužná cesta vedoucí na Rostěnice. Předpokládám, že na cyklostezku najíždějí hlavně, když je horko. Chtějí dát auto do stínu. Ale nemají na ní zkrátka co dělat, v okolí je místa k parkování dost a několik metrů k rybníku už se dá dojít," poukázal velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

S majiteli aut, která mají vyfocená, pak budou strážníci záležitost řešit osobně. „Máme na nich zachycená tři, jedno terénní a dvě osobní. Podle registračních značek určíme majitele a ty si předvoláme a vysvětlíme jim, že v místě parkovat nesmí," dodal Sedláček.

Také vyškovská radnice už chystá kroky, které mají situaci zabránit. „Od hráze se na cyklostezku nedá najet. Na jejím začátku je uprostřed cesty umístěný sloupek, který vjezdu aut brání. To očividně nestačí. Lidé najedou na polňačku, po které se dostanou zhruba k polovině rybníka, a odtamtud na stezku. Vzhledem k tomu, že se po ní pohybují i děti, kvůli neukázněným řidičům v místě postavíme závoru," přiblížil místostarosta Vyškova Břetislav Usnul. Město už zadalo zakázku na výrobu. Usnul tak předpokládá, že v nejbližších týdnech ji ke Kačenci umístí.

Nejde však o první mechanickou zábranu, kterou byla radnice nucená u rybníka postavit. „Závoru už jsme museli umístit i na hrázi, po které přes zákaz jezdila auta. Zafungovalo to. Kdybychom k cyklostezce umístili jen značku, nemělo by to význam, řada řidičů ji nerespektuje," vysvětlil Usnul, proč i nyní přistoupili k mechanickému opatření.