V Rousínově strážníkům pomáhá pět kamer: tři z nich jsou otočné a dvě statické. „Lepší jsou samozřejmě ty otočné, protože díky nim sledujeme větší prostor a dá se s nimi manipulovat. Dohled u kamer nemáme čtyřiadvacet hodin denně. Fungují automaticky a zpětně si můžeme vytáhnout důležité záznamy. Jednoduše u nich nesedíme," zmínil rousínovský strážník Petr Minařík.

Připomněl nedávné objasnění vandalství na autobusovém nádraží. „Před časem jsem zpracoval analýzu, jak bychom mohli kamerový systém ve městě ještě zdokonalit a rozšířit. Jestli k tomu dojde, bude záležet především na zastupitelích. Pochopitelně to není levná záležitost," poznamenal Minařík.

Rozšiřování zázemí

Ve Vyškově je na pořadu dne stěhování strážníků do větších prostor. Jak už Vyškovský deník Rovnost informoval, přesunou se do budovy bývalého Okresního stavebního podniku v Žižkově ulici. Důvodem je rozšiřování techniky, až pak chce radnice mluvit o případných dalších kamerových bodech. „Změny se nebudou týkat počtu kamer. Půjde spíš o digitalizaci a přechod na IT kamery. Mělo by dojít k větší modernizaci, digitalizaci a změně komfortu záznamu. Je to nicméně plánované až na rok 2017, protože to nemá smysl dělat před přestěhováním. Plán je to každopádně dlouhodobý," připomněl šéf Městské policie Vyškov Petr Sedláček.

Vyškovští strážníci slouží nepřetržitě, u kamer stále někdo sedí. Jinde si takový komfort dovolit nemůžou. „Sloužíme celkem tři a nejde obrazovky sledovat pořád. Případné přestupky nebo trestnou činnost ale můžeme vypátrat zpětně. Zatím máme tři kamery, v rozpočtu se počítá s částkou sto tisíc korun na další. Kamer tak letos přibude," oznámil velitel slavkovských strážníků Petr Smejsík.

Město už vytipovalo místa, odkud mají sledovat bezpečnost v ulicích. „Půjde o moderní otočné kamery s termovizí. S jejich instalací počítáme v Brněnské a Špitálské ulici, právě v nich evidujeme nárůst vandalství. Další vytipovanou lokalitou je Koláčkovo náměstí. Zatím nedovedeme přesně říct, kolik jich bude," prozradila mluvčí města Veronika Slámová.

Nepřetržitý dohled

Rozšiřování míst, odkud budou kamery snímat slavkovské ulice, lidé vítají. Přáli by si také nepřetržitý monitoring kamer. „Kamerový systém je dobrá věc. Četla jsem jednou článek, že ve městě pomohl k dopátrání vandalů. Kamery vůbec nevnímám, nijak mě neomezují. Když jich bude víc, tak jenom dobře. A rozhodně se neobávám toho, že by třeba právě strážníci záznam nějak zneužili. Kamarádka bydlí ve Vyškově, kde mají kamer víc. Navíc jsou neustále sledované. To bych ve Slavkově ocenila. Když něco strážník zaznamená, může obratem zalarmovat své kolegy v terénu," naznačila Slavkovanka Marta Habrovská.

Systém letos dozná změn i v Bučovicích. Kamery tam mají od léta 2012. „Velmi se nám osvědčily. Slouží nám tři pohyblivé a dvě statické kamery, které se snažíme přemisťovat. V průběhu služby na ně dohlíží jeden ze strážníků. Vždy to však nejde, například při výjezdu. Navíc nemáme non-stop službu, proto není možný neustálý monitoring. Radnice má zájem, aby se systém rozšiřoval. Letos počítáme s tím, že přibude nejspíš jedna kamera. Chceme, aby byla otočná. Dá se lépe využít. Umístěná bude v centru města," sdělil velitel bučovických strážníků Marek Čulík.