Právě tam se spolu s ostatními čtyřmi obcemi dobrovolného svazku Ligary před časem prokousali náročnou administrativou. Stavba byla zahájená před necelým měsícem. Dělníci mají na práci zhruba rok. „I když bagry ještě nepracují, jedeme naplno, akce je náročná i pro zhotovitele," potvrdil starosta Heršpic Jiří Ziegler, který je zároveň i předsedou svazku.

Momentálně ve vesnici řeší výběr certifikovaných materiálů, které budou splňovat podmínky dotačního programu. „Navíc jednotlivé kusy pro stavbu jsou dělané na míru a je potřeba je nejdřív zadat do výroby, než je bude možné použít," doplnil Ziegler důvod zdržení začátku samotných prací.

Do svazku obcí Ligary patří kromě Heršpic i Hodějice, Křižanovice, Němčany a Nížkovice. Celá pětice bude mít jednu společnou čistírnu odpadních vod, a to v Hodějicích. Svazek založily z důvodu, že jako pro jednotlivce by pro ně bylo mnohem náročnější ucházet se o dotaci, a to kvůli podle Zieglera špatně nastavenému zákonu o veřejných zakázkách. „Bylo pro nás náročné ho naplňovat. Jako zadavatel chci například mít větší prostor do projektu zasahovat, chci nejlepšího zhotovitele," vyjádřil své požadavky Ziegler.

Dobrovolný svazek musel řešit připomínky nejen Státního fondu životního prostředí, ale i ministerstva financí. Vše pak bylo nutné zahrnout do zadávací dokumentace. „Administrace je náročná, každý zúčastněný měl svou představu, ale nakonec jsme se dostali k úspěšnému závěru," uzavřel Ziegler.

Co se týká zmíněného zákona, pozdržela se kvůli němu třeba i stavba kanalizace v Holubicích, a to o celého čtvrt roku. Umožňuje totiž uchazečům pokládat dotazy a námitky k upřesnění projektu, čímž se ovšem lhůta prodlužuje o patnáct dnů. „Zákon o veřejných zakázkách je špatně koncipovaný, dochází ke zbytečným prodlevám, které zadavatel nemá možnost eliminovat," postěžoval si holubický starosta Stanislav Přibyl. Stavět se má začít na konci října, přestože podpis od zhotovitele získali už na začátku měsíce.

Dotáhnout projekt do konce pak obce musí do posledního září příštího roku. Pokud ne, vesnicím hrozí sankce. Podle senátora za Vyškovsko Ivo Bárka by ale všechny měly kanalizaci zvládnout vytvořit do termínu. „Nemám informace, že je někde problém. Stavba je naplánovaná tak, aby kanalizaci vyhotovili včas," řekl Bárek. Podle něj má každý žadatel vlastní lhůtu, dokdy je potřeba předložit všechny doklady, aby získal dotaci. „Díky individuálnímu přístupu se s obcí pořád jedná, i pokud lehce překročí stanovený termín," doplnil Bárek.

Jestliže obce nestihnou dotace správně vyřešit v termínu, můžou se zapojit do dalšího projektu v rozmezí od letošního roku do roku 2020. Pak ovšem budou muset začít s papírováním od začátku. Na rozdíl od stávajících dotací ale nebudou muset řešit četná omezení. „Dotace je zaměřená na obce, které patří do spádové oblasti novomlýnských nádrží. Proto příspěvek nedostala například Luleč nebo Rostěnice, ty spadají jinam," vysvětlil Bárek.

Holubice i obce sdružené do svazku Ligary jsou po náročných přípravách už před cílem, čeká je samotná stavba. „Zabralo nám dohromady tři roky práce, než akceptovali žádost a mohli jsme začít řešit zhotovitele," připomněl Ziegler. I zhotovení kanalizace je ale potřeba stihnout v termínu, zkušební provoz mají obce zahájit příští rok v září. Zatím ale stíhají. Pokud to nezvládnou, budou muset zbývající peníze, které neproinvestují, zaplatit ze svého.

Přitom díky dotaci může žadatel získat až devadesát procent peněz potřebných ke stavbě kanalizace. „Pětaosmdesát procent pochází z evropských peněz, z Operačního programu Životní prostředí, pět procent přispěje národní pokladna ze Státního fondu životního prostředí," upřesnil Bárek.

TEREZA NOVOTNÁ