Nyní je škola pod takzvaným zvýšeným zdravotním dozorem. „Postaru řečeno jde o karanténu. Spočívá v tom, že nastavíme přísnější hygienický a dezinfekční režim, upraví se podmínky výuky a u lidí, kteří byli v kontaktu s nemocným, zajistíme aktivní vyšetřování po dobu inkubační doby, což je padesát dnů,“ upřesnila vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Brně Renata Ciupek.

U těch, kdo byli s nakaženým v kontaktu, zajistili hygienici takzvanou post-expoziční vakcinaci. „Pokud je podaná včas, dokáže nemoci zabránit. Ve škole se týkala víc než padesáti lidí. Také jsme u nich zajistili odběry, abychom zjistili, zda není nemocný ještě někdo další. Někdy totiž zpočátku vůbec nemusíme pozorovat klasický příznak zežloutnutí kůže,“ vysvětlila Ciupek. A dodala, že kontroly zaměstnance a žáky čekají ještě ve zhruba polovině inkubační doby a na jejím konci.

Jak dodala Doleželová, všechny výsledky byly negativní. „Pevně věříme, že se díky nastaveným opatřením podaří šíření zabránit,“ potvrdila Ciupek. Jedním z nich je i dezinfekce školy. „V důsledku toho byla od středy do pátku zavřená,“ uvedl starosta obce Martin Krátký. Podle Doleželové už ale v úterý žáci znovu nastoupí do obvyklé výuky.

I tak je v následujících dnech čeká řada omezení. „Rodiče dostali upozornění, kde je popsané, jak se mají děti chovat. Nesmí se účastnit společenských akcí nebo navštěvovat kroužky mimo školu,“ popsal Krátký.

Nakažený z Němčan je jediný případ, který krajská hygienická stanice na Vyškovsku eviduje. Na Blanensku nemá hlášený žádný. „Od prvního ledna registrujeme v Jihomoravském kraji devětatřicet případů žloutenky. Většina z nich spadá na území Brna a okresu Brno-venkov. Tento týden jich přibylo devět,“ vyčíslila Ciupek.

Epidemie žloutenky typu A • Po přechodném oslabení žloutenka na jižní Moravě opět sílí. Tento týden bylo hlášených 9 nových případů.
• Epidemii nemoci v kraji hygienici vyhlásili už loni.
V roce 2016 se potvrdilo 449 případů nemoci, což byla polovina všech z celé České republiky
• Protiepidemická opatření hygienici dosud úspěšně podnikli celkem u víc než 2 500 lidí.
• Virus se vylučuje z nemocného stolicí, do těla vstupuje ústy. 

HYGIENIČKA RENATA CIUPEK UPOZORŇUJE:

Stačí si mýt ruce

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Hygienici svádí boj s epidemií žloutenky na jihu Moravy už řadu měsíců. A zatím podle vedoucí protiepidemického oddělení brněnské krajské hygienické stanice Renaty Ciupek stále není vyhráno. „Přitom jsme ještě před měsícem byli optimističtí a věřili, že je epidemie na ústupu,“ povzdechla si odbornice.

Co se změnilo?
Za tento týden v kraji přibylo devět nemocných. Obávám se, že s oteplením, kdy se budou lidé víc pohybovat a jíst venku a k tomu si méně umývat ruce, budou případy přibývat.

Jak se nakažení vyhnout?
Stačí dodržovat běžné hygienické návyky. Umývat si ruce před jídlem a také když člověk přijde z venku domů.

Má smysl se i nyní proti žloutence typu A očkovat?
Určitě. I my využíváme postexpoziční vakcinaci. A dostupné je i preventivní očkování.