Lidé z okolí Kaunicova dvora jsou přesvědčení, že bytový komplex přinese řadu problémů například s kanalizací. „Při každém větším dešti tamní kanalizace nezvládá nápor vody a domy v blízkosti dvora jsou vyplavené. To platí také pro katolickou školku, která je vyplavená v podstatě každý měsíc. Ukázalo se to i při deštích v posledních dnech. A bude to ještě horší, když místo stávající zelené plochy vznikne v místě parkoviště. Dešťová voda nebude mít kam odtékat," upozornil obyvatel Leoš Novák, který je i jedním z iniciátorů petice proti výstavbě.

Ivo Skřivánek, jednatel firmy SKR Stav, která chce bytový komplex o šedesáti až sto bytech postavit, však má za to, že nepropustné plochy se nerozšíří. Plánovací smlouva mimo jiné určuje také to, že se dodavatel na své náklady postará o úpravu velké části okolí. Ta bude podle Skřivánka taková, že se problematika vsakování dešťové vody nezhorší. Novák je přesvědčený o opaku.

Vedoucí slavkovského stavebního úřadu Hana Postránecká připomněla, že podle nového vodoprávního zákona se každá novostavba musí vypořádat s dešťovou vodou na svém pozemku. „To ale neplatí pro starou zástavbu. Tím chci naznačit, že obyvatelé okolí dvora by se měli ve svém vlastním zájmu pokusit likvidovat dešťové vody na svém pozemku," řekla úřednice.

Slavkované navíc upozornili i na problém se splaškovou kanalizací. Nad tím se pozastavil radní Vladimír Soukop. „Když se někomu dostává voda potrubím zpátky do domu, jistě to není příjemné. Nicméně zástupci společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov mi na jednání řekli, že kapacita kanalizace v místě je vyhovující," podotkl Soukop. To na zasedání vzbudilo smích obyvatel. „Pouze reprodukuji to, co mi řekli. Kromě toho prý za poslední rok nedostali z lokality ohledně funkce kanalizace žádnou stížnost," dodal radní.

Na jeho slova Novák reagoval tak, že stížnost určitě podá. „Pokud v místě vznikne dalších sto bytů, bude situace s kanalizací ještě horší. Může se tedy ještě předtím opravit stávající stav? Kanalizace by se měla rozšířit," navrhl petent.

Na zasedání obyvatelé vznesli řadu dalších námitek. Upozornili i na problém s dopravou. „V pátek odpoledne vzniká na příjezdu ke Slavkovu od Holubic kolona. Špatný je i průjezd celým městem a zhorší se to, když přibude tolik obyvatel. A to kvůli zisku jednotlivce,"poz­namenal Novák.

Starosta Ivan Charvát uvedl, že tyto problémy město řeší. „Problematické křižovatky jsou nyní v projektové fázi. Stejně tak celý průjezd Slavkovem včetně výjezdu a nájezdu na silnici I/50. Je to ale otázka let," naznačil starosta.

Obyvatelé se s investorem shodnou jen na tom, že o bydlení ve Slavkově je velký zájem „Ovšem jen proto, že jde o klidné maloměsto. Komplex, i když nevypadá špatně, přispěje k problémům, které už město má: zacpané silnice a málo místa pro parkování. Nikdo nemá nic proti pár domům, ale takové stavby dělají kvůli množství lidí ze Slavkova provinční město," prohlásila na zasedání žena, která sklidila potlesk přítomných.

Skřivánek připomněl, že pozemek je podle územního plánu, jehož garantem je město, určený k zástavbě.

Námitky při řízení

Místní podnikatel Josef Gonda má za to, že vedení města rozhoduje amatérsky. „O těchto věcech je nutné jednat profesionálně. Proč neexistuje žádná plánovací komise pro rozvoj města? Mně se projekt docela líbí, ale musí být přece zasazený do prostředí, v němž nebude působit takové problémy," prohlásil Gonda.

K otázce územního plánu se vyjádřil i zastupitel Radoslav Lánský. „Lidé se měli ozvat, když město schvalovalo územní plán. Já byl proti němu, nejsem zastánce rozšiřování Slavkova. Teď už to však nevyřešíme. Všichni se ale můžou k věci vyjádřit, jakmile stavebník požádá o zahájení stavebního řízení," připomněl Lánský.

Na základě všech zmíněných připomínek a doporučení rady zastupitelstvo jednohlasně kývlo na to odložit plánovací smlouvu k výstavbě. Namísto ní rada prověří analýzu zátěže města pro celkovou novou výstavbu ve městě. V polovině září pak svolá veřejné jednání s obyvateli.

Další zasedání zastupitelstva se uskuteční v září po domluveném veřejném jednání s obyvateli a zhodnocení analýz. Podle všeho ale do závěru kauzy bude promlouvat už nově zvolené zastupitelstvo.

260 hlasů proti

Záměr firmy SKR Stav postavit na ploše bývalého panského dvora ve Slavkově u Brna bytový komplex naráží na čím dál tužší odpor obyvatel. Celkem vznikla už tři znění petice. Poslední podepsalo 260 lidí. Investor má 100 procent kladných vyjádření všech dotčených orgánů. Místní ale doufají, že se jim záměr podaří zrušit nebo upravit.