„Máme snahu dát do pořádku věci, které už reálně existují, ale nejsou dosud právně vyřešené,“ upozornil na důvody jednání starosta Hostěrádek-Rešova Zdeněk Petráš.

Původně byla totiž nádrž zamýšlená jako součást závlahového systému. „Za minulého režimu se pod Brnem dělal systém závlah, který tvořily přivaděče vody ze Svratky a vodní nádrže. Poslední z nich byla na rozloze asi dvou hektarů postavená v roce 1982 právě u Hostěrádek-Rešova,“ dodal starosta.

Drží ji deště

Později však bylo od závlahového systému upuštěno a přestal fungovat. „Nádrž v Hostěrádkách-Rešově je jak se lidově říká nebeský rybník. Nemá ani přítok ani odtok a voda je v něm jen díky dešťům a vysoké hladině spodní vody. Díky tomu má ale podle nejrůznějších rozborů dobrou vodu, takže tam rybářský svaz vysadil kapry, sumce a štiky,“ podotkl starosta.

Díky tomu se z rybníka stala pro místní obyvatele oblíbená rekreační zóna. „Ryby pravidelně dokupujeme z Pohořelic a prodáváme povolenky k lovu. Už máme i stálé zájemce. Lidé z obce pak rybník využívají i ke koupání. Jenom je potřeba stavbě, na které už obec třicet let hospodaří, dopomoci k legalizaci,“ dodal Petráš.