Studie vedení obce napověděla, jak dál postupovat. „Jako nejlepší řešení se ukázala možnost odděleného sběru odpadu a domácího kompostování. Centrální kompostárnu, která by sloužila všem domácnostem, jsme proto stavět neplánovali," vysvětlil Skokan.

Řešením tak budou domácí kompostéry. „Nakoupíme jich dvě stě devadesát. Na jejich pořízení jsme uspořádali výběrové řízení. Vítěze už známe," prozradil starosta.

900 litrů objem

Kompostéry bude obec pronajímat. „Rozhodli jsme se pro bezplatný pronájem. Nechceme je přímo rozdat. Potřebujeme mít jistotu, že v obci zůstanou, i kdyby se někdo přestěhoval. Budou mít objem devět set litrů. To by mělo pro domácí využití bohatě stačit," konstatoval starosta.

Obec nakoupí i několik větších kusů o objemu dva tisíce litrů. „Chceme je umístit na veřejná prostranství a koupíme jich dohromady deset. Kromě nich ještě pořídíme zahradní štěpkovač na dřevěný odpad. Ten využijeme mimo jiné při údržbě zeleně v obci," doplnil starosta.

Kompostér ale nebude úplně pro všechny. „Domácností totiž máme čtyři sta padesát. Zjistíme proto, kdo o něj má zájem a podle toho se rozhodneme. Někteří lidé jsou totiž schopní zpracovat bioodpad i bez něj," upozornil Skokan.

Popelnice ve vesnici tak budou prázdnější. „Naším cílem je odpad, který jinak končí na skládkách nebo v popelnicích, zpracovat ekologičtějším způsobem a snížit tak množství komunálního odpadu. Toho vyprodukujeme i tak dost," dodal Skokan.