Ve vojenském újezdu Březina jsou tři druhy ploch: jedny s přísným zákazem vstupu, druhé se vstupem povoleným pouze od pátku do neděle a ve svátky. Zbytku se pak dotkla nová změna režimu. Lidé do nich nedostanou povolení ani k sběru hub nebo k turistice. „V minulosti do míst byl vstup povolovaný o víkendech a státních svátcích. Museli jsme ho však zcela zrušit, a to z důvodu navýšení intenzity výcviku," oznámil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

S tím se ale nechtějí smířit ani obyvatelé, ani vedení dotčených vesnic. Jak podotkl například předseda osadního výboru v Hamiltonech, které obklopují právě území s novým režimem, Ivo Chomoucký, povolenek využívalo ke vstupu do lesa mnoho místních. „Nyní můžeme už jen do lokalit označených jako přístupné ve svátky a pátky až neděle. Jsou sice bez propustky, ale pro nás nejbližší se nachází až po levé straně silnice mezi Rychtářovem a Studnicemi. Což je na procházku přece jen trochu z ruky a museli bychom do lesa dojíždět," upozornil Chomoucký.

Hlavně z toho důvodu se v minulých dnech konalo jednání zástupců ministerstva obrany, újezdního úřadu i starostů okolních obcí a předsedů osadních výborů. „Od obcí padl návrh, aby u nich vojenský újezd vytvořil přístupná místa. To by byla hodně zásadní změna," připomněl Chomoucký.Pro zvětšení klikněte.

Souhlasí s ním i starosta Pustiměře Miloš Nevřala. Také on se setkání zúčastnil. Okolí Pustiměře je označené jako bezpropustkové. „Nás a Drysic se týká lokalita mezi Zelenou Horou a Podivicemi. Je třeba zpracovat vizi, jak by se dala otázka vstupu víc uvolnit. Rozhodně by to zlepšilo možnosti lidí. Zejména v místech, kde má někdo za zahradou les. Právě to jsou místa, kde bychom uvítali volnější režim," zmínil Nevřala.

Ministerstvo obrany i újezdní úřad jejich volání vyslyšely. Na základě závěrů z pracovního jednání ve spolupráci se starosty vznikne návrh na rozšíření dočasně zpřístupněných ploch. „V současné době se vše připravuje. Dokončení včetně vyznačení v terénu předpokládáme do 30. června. Nyní ještě nelze přesně určit, o kolik metrů nebo kilometrů se bude jednat. Je nezbytné respektovat ochranná pásma cvičišť a dopadových ploch, potřeby armády na zabezpečení výcviku, a to vše s přihlédnutím k přirozeným hraničním bodům a členitosti terénu," popsal mluvčí ministerstva Pejšek.

Zprávu vítá i obyvatelka Zelené Hory. „Určitě je to pro nás zajímavé, snad se podmínky budou dát zmírnit. Uvítala by to celá naše rodina. Pokud nám resort obrany vyjde vstříc, bude to fajn," usmívala se Tvrdíková.

Než budou plány hotové, může její rodina využít například cyklotras, které přes Březinu vedou. Ty totiž platí za výjimku, na kterou se letošní nové omezení nevztahuje.

Odbočit ale nesmí

To znamená, že průjezd na nich je možný celoročně. A bez povolení. „Není ale možné odbočovat na jiné lesní nebo účelové cesty. A pochopitelně musí lidé respektovat pokyny v případě probíhající hospodářské nebo vojenské činnosti na těchto cyklotrasách," varoval Pejšek s tím, že turisté tyto pokyny často porušují.

Na pravou míru uvedl také domněnky některých lidí, že enklávy s omezeným víkendovým a svátečním vstupem vznikly letos. „Zákaz vstupu do těchto žlutých ploch mimo víkendy a státní svátky platil už od 1. ledna 2012. Pokud v minulosti zákaz někdo porušoval a do lesů chodil, už tehdy se dopouštěl přestupku," upozornil mluvčí.

Za to lidem hrozí pokuta až do výše tří tisíc korun. „Na rozdíl od ploch označených červeně se jedná o okrajové části území, ve kterých se nekoná výcvik s municí a nehrozí zvýšené pyrotechnické nebezpečí. Proto je můžeme ve stanovené dny lidem zpřístupnit," vysvětlil Pejšek.