Považuje to za konec starých tradic ve vesnici. „Rozdělování peněz patřilo k privilegiu takzvaných Pánů, tedy nejstarších kluků, kteří skupiny hrkačů vedou. Ať se na Bílou sobotu vybrala jakákoliv částka, o tom, kolik komu připadne, rozhodl Pán. Ti nejmladší samozřejmě dostali nejméně, ale to je také součástí tradice. Podle mě to kluky motivovalo, aby chodili každý rok a těšili se na to, až jednou budou také Pány," poukázal Pohaněl, který s rozhodnutím vedení Milonic nesouhlasí.

30korun například dostali za hrkání podle starostky Jitky Chramostové malí chlapci v Milonicích. Ti, kteří je vedli, si prý nechali i tisíce.

Navíc se mu nelíbí, že se neprobíralo na zastupitelstvu, že se obec do hrkání vloží. „Připadá mi to, jako bychom se vrátili v čase o desítky let zpátky, kdy stát lidem zabavoval majetek," dodal Pohaněl.

Starostka Jitka Chramostová s jeho tvrzením nesouhlasí. Podle ní nejde o porušování tradic. „Vložili jsme se do toho z několika důvodů. Hrkání v Milonicích je zapsané jako nemateriální statek tradiční lidové kultury Jihomoravského kraje. Vzhledem k tomu, že chlapci už písničky nezpívali tak jako dřív, komolili je, místostarostka jim vše sepsala. Chtěli jsme to zkrátka dát do pořádku," bránila se starostka.

Co se týká rozdělování peněz, kterého se podle ní ujala místostarostka s farářem, chtěli zabránit tomu, aby Páni šidili malé chlapce. „Šlo nám o to, aby se nestalo jako v uplynulých letech, že malí kluci dostali třeba jen třicet korun a Páni si nechali klidně i tisíce," zdůraznila Chramostová.

Věc prý na zastupitelstvu řešili, nicméně až po Velikonocích. „Úplně všem se to nelíbilo, ale my si za tím stojíme. Farář peníze s chlapci rozdělil tak, jak to mělo být. Zastupitelům jsme o tom předložili zápis. Samozřejmě doufáme, že v příštích letech už do hrkání nebudeme muset zasahovat. Ale myslím si, že na Pány by někdo měl dohlížet," poznamenala starostka.