Které druhy budou v biocentru růst, zatím neví. „V dnešní době je v módě vysazovat hlavně lípy, ale existuje spousta dalších stromů, které jsou dnes třeba už zapomenuté nebo jsou vzácné," připomněl Žalkovský.

Obec se na projekt pokusí získat dotace. „I když už jsem po mnoha odmítnutých žádostech k dotacím poněkud skeptický, určitě se získat příspěvek pokusíme," řekl starosta.

Zeleň řeší i v souvislosti se zbytkem obce. „Přes zimu, tedy mimo vegetační období, ji chceme dát do pořádku. Už jsme vykáceli několik starých stromů a na další úpravy se chystáme," podotkl Žalkovský.

Odborný posudek určí, které stromy stačí prořezat a které je třeba skácet. „Máme tady například několik dutých ořešáků a neradi bychom, aby na někoho spadly. Určitě také zasadíme nové stromy, jako duby, buky nebo javory," přiblížil Žalkovský.

Připomněl tak, že kácení vždy doprovází nová výsadba. Například při akci Zasaď si svůj stromeček zbýšovské děti se svými rodiči vysadily na sto padesát malých stromků. „Označili jsme je popiskem, aby věděly, co vlastně sázely. I v novém biocentru chceme jednotlivé stromy označit popiskem a udělat naučnou stezku, kam by děti mohly chodit na naučné vycházky," poznamenal starosta.