To totiž v místě zcela chybí. „Přitom přes ni jezdí hodně lidí odjinud. Zvlášť nyní když přijíždějí noví rekruti do vojenské akademie. Shodou okolností jsem byl minulý týden dvakrát svědkem toho, jak byl řidič úplně dezorientovaný. Místo toho, aby jel směrem k vojenské posádce, vydal se na Radslavice. Jakmile si to uvědomil, zastavil v křižovatce a vracel se na správnou cestu. Tím, jak je nepřehledná, vznikají nebezpečné situace, které můžou vyústit v nějakou nehodu," poukázal například zastupitel města Petr Nováček.

Jak už zmínil vedoucí technicko-správního úseku vyškovských cestářů Jan Olejníček, problémem je hlavně nevhodný úhel křižujících se komunikací a nedostatečný rozhled pro auta, která přijíždějí od Radslavic. Můžou za to podle něj i parkovací stání v pruhu naproti areálu vojenské akademie. Ta zasahují až do rozhledového pole křižovatky.

Místem se zabývala i komise BESIPu. „Jednoznačně doporučila její označení. Schvalovací proces už máme za sebou, byl dokončený v lednu. Teď už se v podstatě jen čeká na vhodné počasí, abychom ji nechali nalajnovat," informoval vyškovský místostarosta Břetislav Usnul.

Zprávu vítá také například předseda dědického osadního výboru Jiří Wasserburger. I když si značení představoval trochu jinak „Žil jsem nějakou dobu v zahraničí. Například v Anglii nebo Holandsku je běžné, že pomocí vodorovného dopravního značení je zakreslený kruhový objezd. Myslel jsem proto, že se ho dočkáme i na Kozině. Byla by to podle mě dobrá zkouška, kde by se zjistilo před stavbou pevného objezdu, jak je účinný," nastínil svou vizi Wasserburger.

Pro zvětšení klikněte.

Jak ale vysvětlil vedoucí vyškovské oblasti Správy a údržby Jihomoravského kraje Zdeněk Gardelka, s něčím takovým se v místě nepočítá. „Zkušebně se okružní křižovatka dělá pomocí vyskládaných bloků jako například u hřbitova ve Vyškově. Ta u Sídliště Víta Nejedlého však má mít složitější tvar. Bude zasahovat i do přilehlých pozemků," sdělil Gardelka s tím, že předpokládá, že nástřik silničáři zajistí v dubnu. Sám ale příliš velkým zastáncem vyznačení není. „Nikdy v křižovatce nebylo. Jezdím místem pravidelně a upřímně řečeno, nikdy jsem ho nepotřeboval," zmínil šéf silničářů.

Pro méně zkušené

Řidič Pavel Horák křižovatkou projíždí také. Ani on velkým zastáncem změn na Kozině není. „Může pomoci vyřešit špatné rozhledy zejména ve směru od Radslavic. Křižovatka příjemná není, ale na druhou stranu zase nejde o něco, s čím se řidič nevyrovná. Méně zkušeným to však může dělat problémy," uznal Horák.

I Wasserburger se domnívá, že právě bílé pruhy na silnici zmatky odstraní. „Samozřejmě jsem se těšil spíš na vyznačený kruhový objezd, ale i navrhované pruhy můžou být přínosem. Pomůžou šoféry nasměrovat a usměrnit. Jenom mám strach, že pro starší řidiče nebo pro některé ženy to může být problém. Čar bude hodně, tak aby se toho spíš nelekli. I tak je to ale malý krok k lepšímu," zhodnotil.

Nástřik je totiž jen předzvěstí dalších změn, které křižovatku na Kozině čekají. V budoucnu ji nahradí klasický kruhový objezd. „Pro příští rok počítáme s projektovou přípravou. Máme určitý balík peněz jak na údržbu, tak na stavby i na projektovou přípravu. Požadavků je celá řada, a tak musíme stanovit pořadí. A pro tento rok máme peníze na projekty už rozdělené. Okružní křižovatka mezi nimi není. Zakázku na projektovou přípravu budeme zadávat na podzim letošního roku s termínem plnění v roce 2017," popsal Gardelka s tím, že nejbližší termín její výstavby tak přichází v úvahu v roce 2018.