„Před rokem majitelka hostince prodala svůj podnik, takže už nemůžeme počítat ani s těmito prostory. Pokud víme, noví majitelé nemají v plánu provoz hospody obnovit. V současné době tedy nemáme víceméně kde pořádat ostatky, karneval nebo větší schůze. V srpnu budeme mít třicáté výročí od obnovení tradice krojovaných hodů. Jenže společenský dům se zatím maximálně hodí k tomu, aby se do něj stárci schovali v případě deště," naznačila starostka Bohatých Málkovic Marie Hrubá.

Hostinec sice na fasádě stále nese značku jednoho piva, ovšem vevnitř už ho nikdo nenačepuje. „Když už není ani hospoda, nemáme vlastně nic. Míra kultury a společenského vyžití je mizivá. Snad se to spraví, až bude jednou Málek úplně opravený," prohlásil jeden z obyvatel vesnice.

Zvenku se už společenský dům rekonstrukčních zásahů dočkal: v minulém roce dělníci zateplili půdu a fasádu, také vyměnili okna a vstupní dveře. Má také novou střechu.

Nutné je ovšem nyní investovat do vnitřních prostor. „Na zateplení a výměnu oken, které přišly asi na jeden milion sedm set tisíc korun, se nám podařilo sehnat dotaci. Jenže s vnitřními úpravami nám zatím žádný dotační program nepomůže," podotkla starostka.

Investovat musí obec například do oprav rozvodů elektřiny, vody a do topení. Celkově se odhady nákladů pohybují okolo třech milionů korun. „Doufáme, že něco se nám podaří udělat už letos z vlastních peněz, další roky se snad najdou nějaké dotace. V následujících pěti letech musíme kvůli dotaci na zateplení prokázat, že jsme na topení ušetřili. A to půjde těžko, dokud ho nebudeme mít opravené," poukázala starostka.

Málkovice tedy nyní šetří, kde se dá. „Omezili jsme všechny jiné investice. Například jsme nemohli rozdat žádné dotace, o které na svůj provoz žádaly místní spolky," pokrčila rameny Hrubá.