Jak upozornil Petr Navrátil ze Slavkovského ochranářského spolku, ptáci o sobě dali vědět i řidičům, kteří minulý týden v pondělí ráno projížděli obchvatem města. „Rodina deseti labutí se vydala z vysychajícího mokřadu Třináct jezer na pěší pochod na velký rybník, namířila si to po hrázi Litavy. U mostu se labutě vydaly dál po silnici, a řidičům tak nezbylo než zastavovat a nechat pochodující rodinku přejít. Vzbudilo to velký ohlas a veselí všech přihlížejících," vylíčil Navrátil.

Dodal, že labutě se letos vyhnízdily na mokřadu Šámy, a jak postupně vysychal, přesunuly se na Třináct jezer. Nyní už jsou na velkém rybníku. Zároveň požádal, aby je nikdo nekrmil. „Není to pro ně přirozená potrava a člověk jim tím spíš uškodí," dodal.

Ornitolog Jiří Bartl z Rousínova poukázal na to, že nově vzniklé mokřady Třináct jezer nabízí labutím příznivé prostředí. „I to může být důvodem, že se jim v místě tak daří. Odkud naopak zmizely, je Vyškov. Bývaly na Malém Kačenci a u bývalého cukrovaru. Když ovšem kvůli stavbě supermarketů zmizely cukrovarské kanály zarostlé rákosem, zmizely z místa i labutě," vzpomněl Bartl.