Obyvatelka Ivanovic Emílie Procházková přišla ke kostelu speciálně kvůli této podívané. „Hlásil to farář rozhlasem, tak jsem si řekla, že půjdu. Líbilo se mi to i v březnu, kdy se nasazovala levá báně,“ svěřuje se žena, která tvoří jeden z mnoha hloučků přihlížejících lidí. U kostela pozorovatelé postávají už od osmé ráno.

Právě v ranním úterním světle působí prostřední, nejvyšší, věž ivanovického kostela značně nepatřičně a neúměrně staře. Po stranách dvě menší, zato honosnější kopule ji svou zářící novotou usazují do pozadí zájmu sledujících.

Renovace bání
Na postranní kusy kopulí město přispělo dohromady půl milionem korun. Stejnou částku zastupitelé z městského rozpočtu vyčlení i na opravu prostřední věže kostela Svatého Ondřeje. Ten v Ivanovicích na Hané stojí zhruba od 16. století.

Obě báně září a odrážejí paprsky slunce. Měď působí okázale. „Jakmile jsme sundali plechovou krytinu bání, dřevěné konstrukce se úplně rozpadly,“ přiznává starosta města Vlastislav Drobílek. Proto bylo nutné věžičky kompletně opětovně vytvořit a plech vyměnit za vhodnější kov.

Přestože báň váží čtyři tuny, pro Luboše Rouse, který akci po technické stránce zajišťuje, je lehká. „Jedná se o malý kousek, proto usazení není složité,“ shrnuje stavbyvedoucí.

Obepínající lana věž po celou dobu zdvihu vyrovnávají a vyvažují. „Konstrukce se nesmí rozjet, základ je dobře báni popruhy uchytit,“ popisuje expert.

Ilustrační foto.
Stávka řidičů v kraji: 59 linek nevyjede vůbec, další skoro stovka jen částečně

Po skončení krátké akce ale lešení na kostele zůstává. A přibude další. „Hned začneme pracovat na prostřední věži. Tu ale opravíme jen nahoře, nasazovat novou nebudeme,“ uzavírá místostarosta města Josef Lysák.

ADÉLA JELÍNKOVÁ