Podle informací sdružení by mělo město nechat pokácet asi dvacet stromů ve Smetanových sadech a dalších asi pětačtyřicet ve sportovním areálu. „To jsou skoro všechny stromy v této lokalitě. Požádali jsme proto radní, aby rozsah investičního záměru znovu posoudili," uvedl za občanské sdružení Zelený Vyškov Ivan Novotný.

Podle něj totiž stromy plní důležitou funkci. „Mají jak funkční, tak estetický význam. Jejich pokácení může znamenat zhoršení kvality ovzduší, navíc zabraňují usazování prachu z blízkého pole a vytvářejí stín," vysvětlil Novotný.

Námitky mají členové sdružení také proti kácení kvůli revitalizaci Smetanových sadů. „Odbor životního prostředí nedoložil dendrologickou studii dotčených stromů. Navíc v zimních měsících, tedy v době vegetačního klidu, není možné posoudit vitalitu dřevin. Podle našeho průzkumu není u velké části vybraných stromů ke kácení důvod," řekl Novotný.

Město ovšem podotýká, že všechny úpravy mají svůj důvod. „Máme slíbenou dotaci na dvě nová umělá veřejná hřiště s osvětlením, která vzniknou na místě současných pískových hřišť. Bohužel musíme kvůli tomu pokácet topoly, které je lemují, protože jinak se tam hřiště nevejdou," vysvětlil vyškovský starosta Karel Goldemund.

Upozornil, že topoly jsou krátkodobější dřeviny, navíc jejich pyl a spad dělá sportovcům problémy. „V dané lokalitě plánujeme letos stavět také nové tenisové kurty a volejbalové a beachvolejbalové hřiště, navíc předpokládáme, že vysoutěžená cena bude natolik dobrá, že nám zbydou peníze i na dětské hřiště. I v tomto případě lemují současná hřiště břízy a náletové dřeviny, které bohužel musíme odstranit," řekl starosta.

Druhou diskutovanou lokalitu, tedy Smetanovy sady, bude město řešit revitalizací po etapách. „Máme dendrologický průzkum od odborné firmy z Brna. Chceme mít ze Smetanových sadů park, v současnosti je to spíš les. Ale řešení bude záležet na tom, jak se dohodneme v Radě a zastupitelstvu," uvedl starosta.

Kromě zmíněného kácení jsou podle Zeleného Vyškova v ohrožení také stromy v ulici Maxima Gorkého. „Společnost Jihomoravká plynárenská bude vyměňovat plynovod. Požádali jsme je ale, aby zkusili vytipovanou trasu o něco posunout, tak snad nám vyjdou vstříc a stromů se to dotkne jen v minimální míře," upozornil Goldemund.

Vyškované doufají, že se to skutečně povede. Z kácení totiž radost nemají. „Vyškov takhle přichází o své zelené plíce. Chápu, že jsou potřeba parkoviště nebo chodníky, ale stromů je tu hrozně málo a stále ubývají. Hlavně starší lidé si pamatují, jak býval Vyškov zelený, od té doby se toho změnilo až příliš," povzdechla si jedna z Vyškovanek, která si nepřála zveřejnit jméno, redakce ho však zná.

Starosta však ujišťuje, že za každý skácený strom město vysadí nový. „Máme v plánu se s občanským sdružením sejít, abychom jeho členy seznámili se všemi souvislostmi. Nechceme mít betonový Vyškov, naopak. Už nám roste nový park směrem na Dědice, kolem Kačence plánujeme oddechovou zónu. Chceme mít město příjemné pro život," dodal Goldemund.