Zpátky do středověku se přenášejí i díky brněnské šermířské skupině Carpe Diem, se kterou obec navázala spolupráci. „Jeden z našich členů v Lovčičkách bydlí, a tak ho napadlo s vedením domluvit, že tam uspořádáme něco k čarodějnicím. Podobnou akci jsme dělali v Habrovanech," uvádí vedoucí Carpe Diem Jaroslav Psota.

Stejně jako před víc než osmi sty lety i dnes díky vojenské taktice Přemysl Otakar I. zabrání ústupu Oty přes město. I navzdory tomu, že Otova armáda byla větší než vojska jeho protivníků. „Scénář bitvy je zinscenovaný podle skutečné události. Ota Brunšvický se vzepřel koruně a v tomto boji je ztrestán," prozrazuje dopředu Psota.

Zatím je ale ještě do boje daleko. I tak už je areál bývalého zemědělského družstva plný lidí. Připravený je totiž doprovodný program, jak jinak než v dobovém duchu. Místem zní středověká hudba doprovázená řinčením kovů a smíchem dětí. Většina z nich postává u stanovišť, kde si můžou vyzkoušet hod oštěpem, střelbu z luku a kuše a také samotný souboj s jedním z rytířů. Ten je několikrát připravený o život. Malí šermíři navzdory jeho prosbám odmítají být milosrdní. Někteří ho probodávají i několikrát.

Všechna stanoviště už obešla například Dana Brodová ze sousedních Otnic se svými dvěma dcerami. „Obě si vyzkoušely jak hod oštěpem na medvěda, tak střílení z kuše a šermířský souboj. Udělali jsme si rodinný výlet, máme tady i prarodiče. Určitě zde zůstaneme až do večera. Inkvizici a upálení čarodějnice si nenecháme ujít," sděluje návštěvnice.

Akci zpestřuje i hadí mág Cave se svým vystoupením. Své mazlíčky pak nechává volně plazit po trávě. Není ale jediným čarodějem, který se v Lovčičkách objevil. Po areálu se prohání nespočet jeho o dost mladších kolegů.

Úderem čtvrté odpoledne startuje zhruba půlhodinová bitva. Diváci jsou nadšení. Někteří jsou i přizvaní a stávají se účastníky boje. Přihlížející jsou svědky napadení pevnosti a nechybí ani střelba z katapultu a děla. Lidem se představení zamlouvá natolik, že chtějí přídavek. Pak je Ota konečně poražený. „Na bojišti je asi padesát šermířů. Ne všichni ale jsou z Carpe Diem," upozorňuje Psota.

Akce se podle něj má stát tradicí. V to doufá i starosta Lovčiček Martin Bartoš. „Pokud sklidí úspěch, určitě ji budeme chtít opakovat i v následujících letech. S Carpe Diem je výborná spolupráce," chválí Bartoš. Podle Brodové se nemusí bát, že se zteč nebude líbit. „Moc se nám tady líbí. I holky jsou spokojené," hodnotí žena.