Množství masek vyrazí v sobotu v deset hodin do průvodu za doprovodu muziky třeba v Okrouhlé na Blanensku. „Tradice se u nás silně drží, lidé mají stále chuť se účastnit. Ostatky pořádají hasiči a v průvodu máme hodně masek," přiblížil oblíbenou akci starosta obce Bronislav Šamšula.

Masky odpoledne dojdou do kulturního domu, kde ve tři hodiny začne prodej masopustních specialit a posezení s muzikou. Tím však okrouhlecké ostatky neskončí. Pokračují totiž v pondělí, kdy bude na programu i zabijačka a pochovávání basy. Zabijačkové a masopustní speciality v kulturním domě zavoní už v deset hodin. „Odpoledne se přidá hudba a od půl osmé začne pochovávání basy a s ním masopustní taneční zábava. V pondělí je to u nás tradiční akce, někteří si kvůli tomu berou i dovolenou v práci," doplnil Šamšula. Nebude chybět bohatá tombola, která začne v osm hodin. Šťastlivci vyhrají třeba půlku prasete, vepřovou kýtu, plec, bok či hlavu a také dort s masopustní ozdobou.

Téma československého filmu si pro letošní ostatkový průvod vybrali v blanenské části Těchov. „Tématem se v posledních letech snažíme lidem usnadnit výběr masek, ale každý si samozřejmě může zvolit takovou, jakou chce," vysvětlil za pořadatele ze Sboru dobrovolných hasičů Těchov Pavel Bezděk mladší. Sraz masek je v sobotu v pravé poledne v hospůdce U Sluníček. „Za doprovodu harmoniky obejdeme nejprve dolní část obce, pak horní a nakonec si necháme novou čtvrť. Počítáme s účastí asi pětačtyřiceti masek," doplnil Bezděk. Po obchůzce bude od sedmi hodin v kulturním domě následovat posezení s hudbou, tombolou a volbou nejvtipnější a neužitečnější mas­ky.

Koledníci v převlecích vyrazí také do ulic Lulče na Vyškovsku. A to v sobotu ve tři hodiny odpoledne. Účastníci průvodu se sejdou před hostincem U Štrbů, odkud se společně vydají do všech koutů vesnice. „U Štrbů své putování také zakončí. V hostinci bude přichystané občerstvení a večer se tam odehraje i ostatková zábava. Ta vyvrcholí půlnočním pochováním basy," sdělil starosta obce Adam Majchrák.

Třetí košt domácích pálenek a pomazánek pořádají v sobotu ve Skalici nad Svitavou. Vzorky budou vybírat od dvou do tří hodin odpoledne v prostorách obecního úřadu, degustace začne v půl čtvrté. Kdo chce soutěžit, má přinést minimálně půl litru pálenky a pomazánku na pečivu nakrájeném na malé kousky. „Anonymně budou vzorky hodnotit všichni příchozí. Každý dostane lístek s číslem a přidělí první až třetí místo podle toho, co mu bude nejvíc chutnat. Vyhraje ten s největším počtem hlasů," vysvětlila za pořadatele z kulturní komise obce Eva Janošková. Zatímco pálenky ve Skalici koštovali dosud každý rok, pomazánky to budou poprvé. „V této kategorii určené hlavně pro ženy jsme v předchozích letech hodnotili slané pečivo a koblihy," doplnila Janošková. Odměnou pro vítěze budou věcné ceny a dobrý pocit, že ostatním jeho výtvor nejvíc chutnal.

Kdo víc holduje pohybu než jídlu a navíc mu není cizí slovo ekologie, pro toho je jako stvořená sobotní vycházka k lokalitě 13 jezer ve Slavkově u Brna. Pořádá ji Slavkovský ochranářský spolek k letošnímu pětačtyřicátému výročí uzavření Ramsarské úmluvy. „Byla jednou z prvních dohod o životním prostředí na globální úrovni. Zaměřená je na ochranu mokřadů a vznikla kvůli alarmujícím změnám v druhovém i početním zastoupení vodních ptáků, což bylo zaznamenáno v souvislosti se změnami a úbytkem těchto ploch. Podepsaná byla 2. února 1971, lidé si každoročně v druhý únorový den připomínají Světový den mokřadů," přiblížil předseda slavkovských ochranářů Petr Navrátil, proč vycházku pořádají právě v zimě.

Stejně jako účelem úmluvy i cílem ochranářů je poukázat na křehkost mokřadů jako důležité složky přírody. Vycházka, kterou k těm slavkovským pořádají, je proto určená všem zájemcům. Sejdou se v osm ráno na mostě přes Litavu u bývalého cukrovaru ve Slavkově.

Projdou kolem potoka Prostředníček a slavkovského mokřadu 13 jezer. „Podíváme se na slípky zelenonohé, kachny divoké, možná bekasiny otavní, chřástaly vodní a rovněž ledňáčky. Pak přejdeme k řece Litavě a půjdeme podél ní do Vážan nad Litavou. I tam se dají pozorovat slípky zelenonohé, kachny divoké, volavky popelavé a bílé, možná chřástalové vodní, ledňáčci, konipas horský a další opeřenci. Budeme s sebou mít kvalitní optiku, která účastníkům spolu s výkladem odborníků umožní pozorovat dřív neviděné ptačí druhy," lákal Navrátil s tím, že pokud bude pravé zimní počasí, šance na zajímavá pozorování se podstatně zvýší.